Prijedlog proračuna

200 milijuna KM za oporavak gospodarstva

50 milijuna KM planirano je na ime projekata zapošljavanja
Gospodarstvo / Novac | 29. 12. 2020. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije je prijedlogom proračuna za 2021. godinu planirala 150 milijuna maraka za Fond za stabilizaciju gospodarstva.

Istovremeno, 50 milijuna KM planirano je na ime projekata zapošljavanja da bi se, kako se navodi u obrazloženju, nadoknadio izgubljeni broj radnih mjesta uslijed pandemije i vratio razinu zaposlenosti od prije njenog izbijanja, saznaje „Dnevni avaz“.

Nastavak mjera

Prijedlog proračuna u visini od oko 5,5 milijardi KM naći će se na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Kako se navodi u obrazloženju Vlade, prijedlog budžeta predstavlja okvir za stabilizaciju javnih financija te nastavak mjera Vlade FBiH usmjerenih na stabilizaciju i oporavak gospodarstva.

''Nastavljamo i s financijskom podrškom zdravstvenim ustanovama, kao i za borbu protiv COVID-19, te smo u skladu s tim planirali i značajan iznos sredstava od dodatnih 60 milijuna KM za ove namjene'', navodi se u obrazloženju prijedloga te dodaje da on predstavlja okvir za stabilizaciju javnih financija FBiH te nastavak mjera Vlade usmjerenih na stabilizaciju i oporavak gospodarstva.

Iako se „na prvu“ čini da se ne radi o značajnim sredstvima, posebno ako se poredi sa zemljama regije, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i direktor Ekonomskog instituta Muamer Halilbašić smatra da je ovo dobro rješenje, naravno, ako se plan implementira.

''Bilo bi dobro da su u pitanju proračunska sredstva, a ne da je izvor novac Međunarodnog monetarnog fonda. Da ne zavisimo od toga'', ističe Halilbašić.

Pojašnjava da je posebno važna ova stavka od 50 milijuna KM za zapošljavanje. To bi, kaže, značilo da se može podržati zapošljavanje i do 10.000 ljudi, skoro koliko ih je i ostalo bez posla zbog pandemije.

''Kada se ide preko Federalnog zavoda za zapošljavanje, 5.000 KM je prosjek po radnom mjestu. To praktično znači da bismo se trebali vratiti na nivo od prije krize. To je ozbiljan iznos'', ističe on.
Javne investicije

Ključno je, dodaje, da se održe kapitalni projekti. A upravo je njegov najveći prigovor vlastima bio taj što su kasno krenuli programi javnih investicija.

''Mnogi gospodarstvenici su imali situaciju da raste potražnja. Oni bi zapošljavali nove ljude, ali ne smiju da se usude. Obično kažu, „da me malo služba za zapošljavanje pogura, lakše bih se opredijelio“'', zaključuje Halilbašić.

Prihvaćeno zaduženje kod EU do 153.750.000 eura

Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici upoznala se s informacijom o sporazumu o kreditnoj liniji - makrofinancijska pomoć za BiH između EU, kao zajmodavca, i Bosne i Hercegovine, kao zajmoprimca, i Središnje banke BiH, kao agenta zajmoprimca.

Prihvatila je zaduženje Federacije po ovom sporazumu o kreditnoj liniji u iznosu do 153.750.000 eura, što je 61,5 posto od ukupno odobrenih 250.000.000 eura za BiH.

Podsjetimo, Vlada Federacije FBiH planira izdvajanje čak 146 milijuna KM za izgradnju više puta obaranog i propalog projekta izgradnje Hidroelektrane Vranduk, objavio je portal IfroRadar pozivajući se na dokument kapitalnih projekata za 2021. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close