Vlada Federacije

200 milijuna KM poduzećima

Vlada FBiH je usvojila i Program raspodjele sredstava neprofitnim organizacijama - udruženjima građana, Obrtničkoj komori FBiH, komorama kantona i obrazovnim institucijama…
Gospodarstvo / Novac | 20. 05. 2021. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH danas je, na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, usvojila dva kreditno-garantna programa, ukupno vrijedna 200 milijuna KM.

Prvi program je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima, a ukupan iznos garancija koje će na teret Garancijskog fonda odobravati Razvojna banka FBiH iznosi 150.000.000 KM.

Drugi program odnosi se na obrtnike i ostale samostalne gospodarske djelatnosti. U ovom slučaju je ukupan iznos garancija koje će Razvojna banka FBiH odobravati na teret Garancijskog fonda 50.000.000 KM.

I po jednom i po drugom programu je iznos garancija umanjen za iznos garancija izdanih do 31.5.2021. godine po osnovu kreditno-garantnih programa, a garancije na teret fonda za svaki pojedinačni kredit iznose 50 posto glavnice kredita.

Cilj programa je pružanje podrške pokretanju novih poslovnih aktivnosti, rastu i razvoju postojećih mikro, malih i srednjih poduzeća, kao i obrtništva i samostalnih gospodarskih djelatnosti, povećanju konkurentnosti, integraciji inovacija u poslovanju i očuvanju postojećeg stepena zaposlenosti, te kreiranju novih radnih mjesta.

Video: Usvojena dva kreditno garantna programa za MMS preduzeća i obrte

Garancije Fonda su namijenjene za financiranje tekuće likvidnosti (isplata plaća, plaćanje poreza i doprinosa i sl.), obrtnih sredstava i investicija u stalna sredstva.

Vlada Federacije BiH je usvojila i Program raspodjele sredstava neprofitnim organizacijama - udruženjima građana, Obrtničkoj komori FBiH, komorama kantona i obrazovnim institucijama vrijedan 150.000 KM, utvrđen ovogodišnjim proračunom FBiH Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta. Riječ je o sredstvima koja će korisnicima biti isplaćena kao nepovratna.

Od ukupnog iznosa, za unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture planirano je 80.000 KM, a korisnici ovih sredstava su poduzetničke potporne institucije s područja FBiH (poduzetnički inkubatori i centri, tehnološki parkovi, akceleratori, klasteri i razvojne agencije) koje imaju najmanje jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme.

Iznos od 70.000 KM predstavlja poticaj udruženjima poduzetnika i obrtnika, privrednim i obrtničkim komorama koje svojim projektima promoviraju i potiču razvoj poduzetništva i obrta u FBiH i imaju, također, najmanje jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme.

 

Kopirati
Drag cursor here to close