Zajednički program UN-a

1,3 milijuna dolara za iskorjenjivanje siromaštva u BiH

Zajednički program UN-a osigurao oko 1,3 milijuna dolara za BiH
Gospodarstvo / Novac | 30. 12. 2020. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih naroda u BiH Ingrid Macdonald Zajednički program jačanja infrastrukture za financiranje Ciljeva održivog razvoja u vrijednosti oko 1,3 milijuna dolara.

Bosna i Hercegovina je 2015. godine, zajedno s ostalim državama članicama UN-a, usvojila Program održivog razvoja do 2030. godine koji sadrži 17 ciljeva održivog razvoja (CoR), a usmjereni su na iskorjenjivanje siromaštva, borbu protiv neravnopravnosti i nepravde te rješavanje pitanja klimatskih promjena.

Bosna i Hercegovina se zajedno s ostalim članicama UN-a obvezala realizirati predmetne ciljeve do 2030. godine.  

Svrha Zajedničkog programa je intenziviranje ulaganja u održivi razvoj kroz pokretanje širokog dijaloga i podrška vlastima na svima razinama u BiH kako bi se uspostavili osnovni elementi „eko sustava“ za financiranje CoR.

Ministar Bevanda naglasio je kako se zajednički program sastoji od dvije komponente i to  izrade strateškog okvira za financiranje CoR-a i upravljanja javnim financijama koji uključuju samu perspektivu CoR-a.

Kako je naglasio ministar Bevnda  realizacija Zajedničkog programa financirat će se iz odobrenih sredstava Zajedničkog fonda UN-a za CoR i sredstava Agencija Ujedinjenih naroda.

Ukupna vrijednost programa iznosi 1.291.861,00 dolara, od čega će se 999.861,00 financirati iz odobrenih sredstava od Zajedničkog fonda za CoR, a 292.000,00 financirat će se iz sredstava UN agencija.

Kopirati
Drag cursor here to close