Ugostiteljstvo

12 milijuna KM prometa više nego lani

U Upravu je samo u dva mjeseca pristiglo više izmijenjenih prijava nego u cijeloj 2018. godini.
Gospodarstvo / Novac | 21. 07. 2019. u 11:44 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

PDV obveznici u BiH koji se bave ugostiteljstvom prijavili su u ožujku i travnju 2019. godine 12 milijuna KM veći promet u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U 140 kontrola utvrđen je prelazak oporezivog praga, te su pokrenuti postupci registracije u sustav PDV-a. U istom  razdoblju 82 obveznika koja se bave ugostiteljstvom izvršila su dobrovoljnu registraciju u sustav PDV-a. Ovo su, kako je priopćila Uprava za neizravno oporezivanje, prvi rezultati kontrola koje je početkom travnja ove godine najavila i još uvijek provodi Uprava.

Nakon sto je UNO početkom rtavnja 2019. godine pozvala sve ugostitelje koji se nalaze u sustavu PDV-a da izvrše kontrolu svojih ranije predanih PDV prijava i provjere jesu li prijavili i uplatili sve obveze u skladu sa zakonom, u Upravu je samo u dva mjeseca pristiglo više izmijenjenih prijava nego u cijeloj 2018. godini. U izmijenjenim PDV prijavama ugostitelji su uglavnom povećavali iznos svoje obveze za uplatu PDV-a.

Urpava navodi kako je najava pojačnih kontrola ugostitetlja rezultirala ''značajno većim prijavljenim prometom koji su obveznici sami iskazali u PDV prijavi za mjesec ožujak, koja se podnosila do 10. travnja 2019. godine''.

''Tako su ugostitelji u ožujku sami prijavili ukupan promet u iznosu od 39 milijuna KM što je za pet milijuna KM više u odnosu na ožujak 2018. godine, dok su travnju sami obveznici prijavili ukupan promet u iznosu od 42 milijuna KM, što je za 7 milijuna KM više u odnosu na travanj 2018. godine. Tako je na osnovu povećanog prijavljenog prometa ugostitelja obveza za uplatu PDV-a za mjesec ožujak 2019. godine porasla za čak 45 % u odnosu na ožujak 2018. godine, dok je obveza za uplatu PDV-a ove grupacije u travnju 2019. bila za 30% veća u odnosu na ukupno uplaćeni PDV od strane ugostitelja u travnju 2018. Godine'', navodi UNO.

Uvidom u izvještaje s fiskalnih kasa utvrđeno je da su ovi obveznici u 2018. godini prijavljivali promet između 30.000 i 40.000 KM i imali više od dva zaposlena radnika. Podsjećamo, zakonski prag za ulazak u sustav PDV-a iznosi 50.000 KM oporezivog prometa na godišnjoj razini.

Inspektori UNO će u srpnju i kolovozu i dalje vršiti pojačane kontrole ugostitelja u BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close