Novalić o mirovinama

11 po 11

Istaknuo je kako je cilj Vlade da u novom mandatu minimalna mirovina bude preko 400 KM, budući da 40 posto umirovljeničke populacije spada u tu kategoriju.
Gospodarstvo / Novac | 22. 02. 2019. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''11 KM nije puno, ali prošle godine smo podigli dva puta mirovine za 11 KM, i ove godine ćemo dva puta. To je već 44 KM u kratkom razdoblju'', rekao je federalni premijer Fadil Novalić nakon što je odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine najniža mirovina povećana s 348 KM na 359 KM, odnosno za 11 KM.

''Kada smo prihvatili dužnost 2015. godine - minimalne mirovine su bile 326 KM. Imali smo deficit proračuna i kašnjenje od mjesec i pol. Danas smo se izvukli iz toga. Sada imamo mnogo bolju osnovu, mnogo bolji zakon da u sljedećem razdoblju rješavamo probleme umirovljenika'', izjavio je Novalić.

Istaknuo je kako je cilj Vlade da u novom mandatu minimalna mirovina bude preko 400 KM, budući da 40 posto umirovljeničke populacije spada u tu kategoriju, kako je i sam naveo.

''Društvo se obvezalo da će umirovljenike dizati ako postoji ekonomski rast i rast cijena. Htjeli smo ukinuti ovisnost između mirovina i plaća li netko ili ne plaća od javnih poduzeća'', pojasnio je Novalić.

Za realizaciju te odluke, koja stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u "Službenim novinama FBiH", Vlada će zadužiti Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Istodobno, prema prikazanom financijskom stanju Federalnog zavoda i procijenjenom iznosu potrebnih sredstava za povećanje najnižih mirovina za 3,2 posto, a imajući u vidu rast BDP-a, konstatirano je da postoje realne financijske mogućnosti za povećanje, potvrđeno je Feni iz premijerovog ureda.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close