RS nabavlja 1.100 doza

10 milijuna maraka rezerviranih za nabavku Remdesivira stopirano u FBiH

Nabavka Remdesivira u FBiH stopirana, RS nabavlja 1.100 doza
Gospodarstvo / Novac | 20. 10. 2020. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog koronavirusa čitav svijet je odavno na nogama. Prije manje od godinu vjerojatno nitko nije ni slutio da će virus toliko uzeti maha, dok je danas evidentno da je jedino rješenje lijek ili cjepivo. Ni jedno ni drugo nemamo. Ne samo mi nego nitko u svijetu. Svjetske vodeće sile natječu se na farmaceutskom tržištu, no to je zasad trka bez pobjednika.

Remdesivir je donedavno zvučao kao slamka spasa mnogim zemljama pogođenim virusom korona, uključujući i našu, čije su vlasti izdvojile novac za nabavku spasonosnog lijeka. No, da Remdesivir ipak nije djelotvoran u borbi s opasnim virusom jasno su poručili iz Svjetske zdravstvene organizacije.

''Trenutno, kortikosteroid Dextametazon je jedini lijek koji se pokazao efikasnim u borbi protiv COVID-a 19 za pacijente s teškom kliničkom slikom. Rezultati testova pokazuju da druga dva lijeka Remdesivir i Interferon imaju malo ili nimalo učinka kada je riječ o prevenciji smrtnog ishoda uzrokovanog COVID-om 19 ili skraćenju boravka oboljelih u bolnici'', izjavio je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor SZO-a.

Ove riječi Vladi Federacije BiH bile su, čini se, dovoljno upozorenje da 10 milijuna maraka rezerviranih za nabavku Remdesivira stopiraju. Prvobitni plan je bio da Federacija nabavi 23.000 ampula ovog lijeka, ali od nabavke zasad ništa.

''Naravno, postoji tih 10 milijuna ili 12 milijuna, nije bitno, koje ćemo dati u zdravstvo, pa hoće li biti za lijek ili će biti za bolničke kapacitete'', poručio je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Za što i kada će Federalna vlada usmjeriti 10 milijuna pomoći namijenjenih zdravstvu ministri još nisu odlučili. No, kako saznajemo, jedna od mogućnosti je  da, bez obzira ne preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, ipak kupimo lijek samo u manjim količinama, što bi izgledalo kao igra na sreću, odnosno test.

S druge strane, Vlada Republike Srpske zasad se oglušila na negativne recenzije lijeka i o eventualnom stopiranju planirane nabavke nema ni govora.

''Republika Srpska je u prvom navratu iskazala svoje potrebe u količini od 1.100 doza samog lijeka. Mi smo do kraja godine rezervirali sredstva u iznosu od milijun i po konvertibilnih maraka'', izjavio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

No, naša zemlja nije samo u raskoraku s nabavkom lijeka protiv korone. Kasnimo i s isporukom vakcine za sezonsku gripu. Dok je vakcinacija u zemljama regije službeno počela, BiH sa 75.000 naručenih cjepiva i kada dođu neće biti dovoljno opskrbljena. Ta doza dovoljna je da se cijepi tek dva posto bh. građana. Bez lijeka za koronu, bez cjepiva za gripu, kako bi stručnjaci žargonski rekli, čeka nas “tandemija”. Kao štit od virusa koji haraju jedino sigurno imamo maske, a ako situacija pođe po zlu i s respiratorima smo, već je poznato, u deficitu.

Kopirati
Drag cursor here to close