Nakon uništenja Bh. Airlinesa

Zvizdić želi povratak Turkish Airlinsa u BiH

''Treba nam jedan avioprijevoznik koji zaista ima svjetski renome, a to je ''Turkish Airlines'', koji je uvijek unutar pet ključnih avioprijevoznika svijeta'', rekao je jučer Zvizdić.
Gospodarstvo / Industrija | 29. 03. 2018. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, najavio je jučer u razgovoru za jednu tursku novinsku agenciju da je moguće da će ''Turkish Airlines'' ponovo pokrenuti aviokompaniju u BiH?!

To bi se, prema Zvizdićevim izjavama, moglo dogoditi nakon što turski premijer Binali Jildirim (Yildirim) službeno posjeti BiH 29. i 30. ožujka. I prošle godine Zvizdić je tvrdio isto, pozivajući se na interes ove turske aviokompanije, piše Online izdanje Avaza.

Zaboravni premijer

''Treba nam jedan avioprijevoznik koji zaista ima svjetski renome, a to je ''Turkish Airlines'', koji je uvijek unutar pet ključnih avioprijevoznika svijeta'', rekao je jučer Zvizdić.

No, zaboravni Zvizdić prešutio je da je upravo ''Turkish Airlines'' najzaslužniji za likvidaciju i uništenje ''BH Airlinesa'', tadašnje jedine aviokompanije u BiH, koja više ne postoji i ostala je bez oba aviona.
Ulaskom strateškog partnera ''Turkish Airlinesa'', 2009. godine, došlo je do potpunog srozavanje bh. kompanije. Rezultat je to loših ugovora i rukovođenja turskog menadžmenta.

Sve je počelo obećanjima menadžmenta ''Turkish Airlinesa'' da će u flotu bh. firme ubaciti dva velika jat aviona. No, poletio je samo jedan, a drugi nikad nije dovezen niti ubačen u flotu, iako su se obavezali ugovorom da će to uraditi.

Financijska dubioza

Ova firma također je, nakon preuzimanju kompletnog menadžmenta ''BH Airlinesa'' prestala plaćati i kredit koji je ''BH Airlines'' uzeo za kupovinu dva prvobitna aviona, ATR-a, u iznosu od 18,4 milijuna dolara.

Umjesto obećanja, ''Turkish Airlines'' 2012. godine, nakon što nije ispunio obaveze, raskinuo je partnerstvo sa ''BH Airlinesom'' te ostavio ovu državnu kompaniju u financijskoj dubiozi, koja je dovele do potpunog kraha bh. aviokompanije, piše Avaz.

Gubitak povećan s dva na 20 milijuna KM

Iz cijele priče bilo je jasno da je ''Turkish Airlines'' ulazak u ''BH Airlines'' iskoristio samo da poveća broj svojih letova na profitabilnoj liniji Istanbul – Sarajevo.

Pritom su eksperimentirali s uvođenjem desetak linija prema europskim destinacijama, koje su završavale s milijunskim gubicima po ''BH Airlines''. Tako je ''Turkish Airlines'' broj letova ''BH Airlinesa'' za Istanbul smanjio s pet na dva tjedno, dok je broj svojih letova povećao na dva dnevno tijekom cijelog tjedna. Revizori su utvrdili da je gubitak ''BH Airlinesa'' nakon ulaska turskog partnera povećan s dva na 20 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close