Kakav preokret

Zeničko poduzeće 'Metalno': Iz stečaja u Boeing

''Oni su ovu peć proizveli za tvrtku Boing, zrakoplove, gdje materijal koji oni uzimaju ulazi u ove peći, učvršćuje se, dobija taj kvalitet i od njega se prave dijelovi za zrakoplove'', rekao je Albin Gutlić, tehnički rukovoditelj projekta.
Gospodarstvo / Industrija | 14. 07. 2020. u 08:52 BHRT
Novi početak za "Metalno" - Iz stečaja u Boeing

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poduzeće ''Metalno'' iz Zenice – prije samo nekoliko mjeseci u stečaju, a od danas proizvodi mašinu koja će se koristiti u najvećem svjetskom proizvođaču aviona.

Projekt izgradnje industrijske peći za stabilizaciju i učvršćivanje materijala nova je pobjeda bosanskohercegovačke pameti. Vrijednost ovog pogona, čija je dužina 115 metara, iznosi 3 milijuna maraka. Peć će koristiti najveći proizvođač aviona u svijetu.

''Oni su ovu peć proizveli za tvrtku Boeing, zrakoplove, gdje materijal koji oni uzimaju ulazi u ove peći, učvršćuje se, dobija taj kvalitet i od njega se prave dijelovi za zrakoplove'', rekao je Albin Gutlić, tehnički rukovoditelj projekta.

''Težak izazov s obzirom da je ovo jedan veliki i veoma težak projekt, ali uz pomoć radnika i naravno timska snaga, zajedno smo došli do najboljeg rezultata'', kaže Muharem Kolić, iz inženjerske potpore.

Uspjeh je još i veći ako se zna da je ova industrijska peć nastala u poduzeću 'Metalno', koje je nakon višegodišnje devastacije i stečaja tek prije nekoliko mjeseci dobilo nove vlasnike i počelo sa radom. Radnici su više nego zadovoljni.

''Ja sam bio radnik 'Metalnog' 15 godina. Zadovoljan sam jedan veliki projekt koji smo eto usjeli završiti, očekujemo i drugi isto sada'', rekao je radnik ovog poduzeća Husein Pašalić.

''Radio sam u 'Metalnom' 14 i pol godina i sad sam nastavio u ovoj tvrtki, novoj. I kakvi su uvjeti? Dobri su uvjeti, zadovoljni smo svi'', kazao je za BHRT Osman Meša, radnik u ovom poduzeću.

Realizacija projekta izgradnje industrijske peći za stabilizaciju i učvršćivanje materijala ujedinila je zapravo nekoliko poduzeća iz Federacije i Republike Srpske. Pored upošljavanja bivših radnika ''Metalno''će uskoro otvoriti i nova radna mjesta.

''Danas, evo, u ovoj hali radi 50-tak ljudi. Ja mislim da bi tu trebalo raditi, nekad je radilo 500, neće 500, ali daj Bože da radi 200 – i to bi bio veliki pomak za Općinu Zenica, a i za BiH'', kazao je Ismet Begić, ravnatelj 'Almy Metalno' iz Zenice.

U ''Metalnom'' je u tijeku gradnja još tri slične peći, a uskoro će sa radom početi i postrojenje za proizvodnju rudarske opreme. To znači da će ovo poduzeće i u tom segmentu zaposliti nove radnike.

Kopirati
Drag cursor here to close