Iskopali 400.000 tona

Zenički rudnik nije ispunio svoj plan

Zenički rudnik iskopao oko 400.000 od planiranih 551.140 tona uglja
Gospodarstvo / Industrija | 23. 12. 2020. u 09:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudnik mrkog uglja Zenica, koji je za tekuću godinu planirao proizvodnju od 551.140 tona, do jučer je iskopao 397.290,52 tone – potvrdio je u izjavi za Fenu v. d. direktora tog preduzeća Dragan Peranović.

Kao razlog neispunjenja ovogodišnjeg plana, on ističe objektivne okolnosti s kojima su se suočavali u preostala dva jamska pogona- 'Raspotočje' i 'Stara jama', zbog čega su nastupili poremećaji u proizvodnji, piše Fena.

''U tijeku je preseljenje opreme širokog čela u jami ''Raspotočje'', što bi se trebalo dovršiti do kraja ove godine, nakon čega očekujemo realnu proizvodnju'', najavljuje Peranović.

Zenički se rudnik, na ovogodišnji Dan rudara, 21. prosinac, oprostio od 74 umirovljenika, koji su umirovljeni tijekom godine, ali Peranović ističe da zbog epidemioloških uvjeta koji vladaju ove godine nisu organizirali svečanosti povodom odlaska tih ljudi u mirovinu.

''Nakon umirovljenja, naši rudari imaju pravo na po šest prosječnih plaća, a uzima se prosjek u zadnja tri mjeseca. Ako je to za njih povoljnije, dobijaju šest prosječnih plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Svim zaposlenim je povodom Dana rudara isplaćena novčana naknada u iznosu od 278,40 KM, a ove su godine dobili i regres u iznosu od 464 KM po radniku'', kaže Peranović.

RMU Zenica, nakon umirovljenja 74 rudara, trenutno ima zaposlenih 1.241 radnika, a direktor Peranović ističe da neće biti prijema novih radnika zbog prirodnog odljeva odlaskom u mirovinu

Kopirati
Drag cursor here to close