Upozorenje iz EPBiH

Zbog događanja u vezi s rudnicima moguća redukcija struje u bh. gradovima

S ciljem osiguranja toplotne energije za grijanje gradova Tuzla i Lukavac za razdoblje trajanja neizvjesne situacije u snabdijevanju ugljem, Termoelektrana „Tuzla“ je primorana obustaviti rad Bloka 4 večeras u 22 sata.
Gospodarstvo / Industrija | 24. 11. 2021. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog trenutnih događanja uvezi s rudnicima Koncerna EPBiH i neizvjesne isporuke uglja iz Rudnika „Kreka“ upitna je dalja proizvodnja električne i toplotne energije u Termoelektrani „Tuzla“, uz sve izvjesniju redukciju u isporuci i snabdijevanju kupaca, priopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

“Trenutne zalihe mješavine uglja za rad toplifikacijskog Bloka 4 su dostatne za dva dana rada postrojenja. S ciljem osiguranja toplotne energije za grijanje gradova Tuzla i Lukavac za razdoblje trajanja neizvjesne situacije u snabdijevanju ugljem, Termoelektrana „Tuzla“ je primorana obustaviti rad Bloka 4 večeras u 22 sata. Kao zamjenski kapacitet za toplifikaciju Tuzle i Lukavca, u 18 sati u pogon će biti uključen Blok 3 sa jednim kotlom”, kazali su.

Istakli su da je “u idućem tjednu prognozirano zahlađenje, Blok 3 će biti u pogonu s oba kotla”. Potreban ugalj za rad Bloka s oba kotla u količini 2.500 tona dnevno, je, dodali su, moguće osigurati iz rudnika Banovići i Stanari.

“U navedenom razdoblju proizvodnja električne energije i tehnološke pare za industriju će se obavljati samo na Bloku 6 čiji rad je otežan. Zalihe uglja za ovaj Blok su iscrpljene i rad se bazira na protočnom prijemu što podrazumijeva da se sve isporučene količine uglja odmah transportiraju u proizvodni proces. Zbog svega navedenog izvjesno je reduciranje u snabdijevanju kupaca električnom i toplotnom energijom, te tehnološkom parom. Zbog otežanog rada u Termoelektrani „Tuzla“, sva tri bloka Termoelektrane „Kakanj“ su u pogonu. Zalihe uglja na depoima su dovoljne za rad postrojenja u idućih 15 dana”, zaključeno je u priopćenju Elektroprivrede BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close