Zenica

Završen prosvjed rudara u Stranjanima

U pogonu ''Stranjani'' preostalih 55 radnika će izvlačiti opremu, ali se zbog nerentabilnosti u njoj više neće kopati ugalj.
Gospodarstvo / Industrija | 10. 10. 2019. u 10:11 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vršilac dužnosti direktora Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Edin Pašić izjavio je za Fenu da je okončan prosvjed rudara pogona "Stranjani", te da -  u skladu s odlukom od prije dva dana, danas i zvanično otpočinje proces zatvaranja te jame.

''Svi rudari su definitivno napustili jamu i dole se nalaze samo inspektori. Već u toku današnjeg dana izvršit ćemo preraspodjelu 165 radnika iz tog pogona u preostala dva pogona - "Staru jamu" i "Raspotočje", kako smo sa sindikalnim predstavnicima i usaglasili prije dva dana'', kazao je Pašić.

On najavljuje kako će preostalih 55 radnika pogona "Stranjani" ostati te raditi na izvlačenju opreme, ali da se zbog nerentabilnosti u njoj više neće kopati ugalj.

ZD RMU Zenica, koje ima oko 1.500 zaposlenih, u narednom će periodu proizvoditi ugalj samo u pogonima "Stara jama" i "Raspotočje". Od ranije su, također zbog nerentabilne eksploatacije, zatvoreni površinski kopovi "Mošćanica" i "Rača".

Kopirati
Drag cursor here to close