Drvar

Zatvorena Titova pećina, nema novca za sanaciju

Titova pećina, koja se nalazi u Spomen-kompleksu "25. maj 1944.", jedan je od glavnih izvora prihoda ove općine, ali su ipak primorani da je zatvore radi sigurnosti turista.
Gospodarstvo / Industrija | 03. 04. 2019. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Titova pećina u Drvaru bit će zatvorena za turiste do daljeg jer je odron uništio drvenu baraku, rekla je Srni načelnica općine Dušica Runić.

Naglasila je da je Titova pećina, koja se nalazi u Spomen-kompleksu "25. maj 1944.", jedan od glavnih izvora prihoda ove općine, ali da su ipak primorani da je zatvore radi sigurnosti turista.

Runić je pojasnila da je do odrona došlo nakon višemjesečnih padavina, kada je na području općine krajem siječnja proglašeno stanje elementarne nepogode.

''Dio Titove pećine, točnije drvena baraka koja je u sklopu Spomen-kompleksa ''25. maj 1944.'', uništena je zbog odrona stijena'', rekla je Runić.

Naglasila je da je Općina Drvar u vrlo teškoj financijskoj situaciji, da nema sredstava za saniranje oštećenja te da su se za pomoć obraćali federalnim i županijskim institucijama, ali nisu naišli na razumijevanje.

''Zahtjeve za pomoć slali smo županijskim i federalnim institucijama, ali nitko nije imao sluha. Iz Livanjskog kantona nismo dobili nikakav odgovor, dok je Federalna uprava civilne zaštite odgovorila da rješavanje tog problema nije u njihovoj nadležnosti'', dodala je Runić.

Runić je napomenula da se 25. svibanj u Drvaru tradicionalno obilježava kao dan kada je 1944. godine slomljen fašistički zračni desant na ovaj krajiški grad.

''Drvar s ponosom može proslavljati značajne datume iz Drugog svjetskog rata, među kojima posebno mjesto zauzima 25. svibanj, jer je na taj dan 1944. godine odlučno rekao ne najvećem zlu u povijesti čovječanstva'', rekla je Runić.

Napomenula je da se u spomen-kompleksu nalazi i Muzej "25. maj", koji se sastoji od povijesnog i etnografskog dijela. Titovu pećinu godišnje posjeti od 5.000 do 10.000 turista.

Do posljednjeg rata Titovu pećinu i Memorijalni kompleks "25. maj" godišnje je posjećivalo i do 200.000 turista, a ova destinacija nekada je predstavljala nezaobilazni dio mnogih učeničkih izleta, ekskurzija i turističkih tura kroz Jugoslaviju.

Titova pećina obnovljena je i otvorena za turiste 2006. godine, a Memorijalni kompleks s Muzejom "25. maj" 2009. godine, kada je obilježeno 65 godina od neuspjelog njemačkog desanta na Drvar u Drugom svjetskom ratu.

Kopirati
Drag cursor here to close