VTK BiH

Bh. gospodarstvenicima prijeti gubitak tržišta na Kosovu

''Ono što predstavlja najveću opasnost jeste da zadržavanjem tih taksi, bh. gospodarstvenici gube tržište te na njihovo mjesto ulaze drugi partneri, kao naprimjer Italija, a jednom izgubljeno tržište jako je teško vratiti.''
Gospodarstvo / Industrija | 18. 01. 2019. u 09:38 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH) smatraju da odluka Kosova o  uvođenju taksi od sto posto na robu iz Bosne i Hercegovine nije ekonomske, nego političke prirode, te se da samo na takav način i može riješiti. 

''Ono što predstavlja najveću opasnost jeste da zadržavanjem tih taksi, bh. gospodarstvenici gube tržište te na njihovo mjesto ulaze drugi partneri, kao naprimjer Italija, a jednom izgubljeno tržište jako je teško vratiti. Naravno da sve to ima utjecaj na plan proizvodnje, na kooperante bh. izvoznika i drugo. Uzmite samo primjer Arcelor Mittala kao najvećeg izvoznika na to tržište iz BiH, Violete, te proizvođača mlijeka koji se grčevito bore da osvoje nova tržišta'', kazali su Feni u VTKBiH.   

Prema podacima te komore, u ukupnoj razmjeni BiH sa svijetom, oko 14 posto odnosi se na zemlje CEFTA-e, a od toga skoro četiri posto se odnosi na Kosovo. Iako bi neki rekli da je to malo tržište za naše gospodarstvo, to zapravo nije tako ako se uzme u obzir da je to rijetko tržište na kojem privreda BiH bilježi suficit. 

''Također, za bh. gospodarstvenike to je tržište značajno jer većinom izvozimo proizvode više dodane vrijednosti, a uvozimo repromaterijal kojeg nema na našem tržištu (npr. sirove kože). Zadnjih pet godina BiH je na Kosovo izvozila robe u prosjeku od 160 do 170 milijuna KM, a uvozila oko 14 milijuna KM'', dodaju iz VTKBiH. 

Uvođenjem sto posto taksi najviše je pogođena metalska, drvna industrija, proizvodnja toalet papira i slični kemijski proizvodi, mliječna industrija, izvoznici lijekova, ulja, brašna, sokova, vode. 

Ukupna vrijednost izvoza na Kosovo za ukupno 11 mjeseci 2018. iznosila je 139,5 milijuna KM.  

''Primjetno je da je u studenom, mjesecu kad su na snazi bile takse od 10 posto, te kad su 21. studenog stupile takse od sto posto, izvoz BiH na UNMIK Kosovo smanjen i iznosi nepunih osam miliona, dok je izvoz BiH samo za studeni  2017. iznosio 12,5 milijuna KM – dodaju iz VTK, te podsjećaju da su sto posto takse uvedene od 21. studenog 2018. godine i napominju da će najtačnije pokazatelje uticaja taksi na izvoz biti moguće vidjeti u narednom periodu.  

''Evidentno je da odluka institucija UNMIK Kosova predstavlja ne samo grubo kršenje CEFTA Sporazuma nego i narušavanje principa regionalne suradnje. U skladu sa CEFTA Sporazumom da bi neka potpisnica tog sporazuma mogla da uvede zaštitne mjere potrebno je da se provede ekonomsko istraživanje kojim bi se dokazalo ugrožavanje domaće proizvodnje članice koja uvodi te mjere, što je u ovom i svim prethodnim slučajevima izostalo. Upravo iz tih razloga očekuje se adekvatno reagiranje Europske komisije s obzirom na njene nadležnosti. Svjedoci smo da je Europska komisija uputila apel za ukidanjem taksi, i slažemo se da je potrebno da se ozbiljnije i snažnije pristupi rješavanju tog problema jer CEFTA nikad nije bila ovoliko ugrožena kao danas'', ističu iz VTK BiH. 

VTK je, kako dodaju, odmah po uvođenju reagirala prema Gospodarskoj komori Kosova apelirajući da u skladu sa svojim nadležnostima reagira prema institucijama vlasti UNMIK Kosova kako bi se odluka za povećanje taksi stavila van snage, te je i službeno podržala napore institucija vlasti BiH usmjerene ka hitnom rješenju tog problema.

Kopirati
Drag cursor here to close