Zaštita

Kosovo se ne da, unatoč pritiscima EU

Prošlog je mjeseca Haradinajeva vlada povećala pristojbe na robu proizvedenu u Srbiji i Bosni na sto posto s deset zbog toga što je Beograd uspješnim lobiranjem blokirao kosovsko članstvo u Interpolu
Gospodarstvo / Industrija | 04. 12. 2018. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovo će zadržati pristojbe na robu iz Srbije sve dok Beograd ne prizna Prištinu, poručio je kosovski premijer Ramush Haradinaj u ponedjeljak navečer odgovarajući tako na pozive Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država za ukidanje tih mjera.

Prošlog je mjeseca Haradinajeva vlada povećala pristojbe na robu proizvedenu u Srbiji i Bosni na sto posto s deset zbog toga što je Beograd uspješnim lobiranjem blokirao kosovsko članstvo u Interpolu.

Obustava trgovine

Odluka je dovela do obustave trgovine dviju zemalja i kritiziraju je dužnosnici Europske unije i SAD-a.

“Stopostotne pristojbe na robu iz Srbije i Bosne služe zaštiti nacionalne sigurnosti i suvereniteta”, napisao je Haradinaj na Facebooku nakon susreta s povjerenikom EU za pridruživanje i susjedsku politiku Johannesom Hahnom u Prištini.

Hahn se u ponedjeljak susreo s Vučićem u Beogradu.

Srbija ne odgovara protumjerama

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u priopćenju je kazao da će pristojbe koje je uvela Priština voditi u destabilizaciju regije i dodao je da neće biti protumjera.

Poboljšanje odnosa ključno je za napore Srbije i Kosova da se pridruže Europskoj uniji. Obje su se zemlje suglasile 2013. s pregovorima pod okriljem Bruxellesa, no nije postignut neki napredak.

Kosovski Albanci proglasili su neovisnost od Srbije 2008. deset godina nakon što je NATO bombardiranjem Srbije zaustavio stradavanja albanskih civila u obračunu srpskih snaga s dvogodišnjom pobunom u tadašnjoj južnoj pokrajini.

Kosovo sada priznaje više od 110 država, no među njima nisu Srbija, Rusija i pet zemalja članica EU. Beograd i Moskva blokiraju pristup Kosova UN-u. Prema službenim podacima srpski je izvoz na Kosovo bio vrijedan 450 milijuna dolara a uvoz s Kosova 48 milijuna dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close