Crna Gora

Zabranjen uvoz svinjetine zbog afričke kuge

Zabrana se odnosi na pošiljke porijeklom iz Mađarske, Litvanije, Letonije, Poljske, Rusije, Ukrajine, Češke, Italije /regiju Sardinija/ i drugih država u kojima, prema podacima Međunarodne organizacije za zdravlje životinja, postoji sumnja
Gospodarstvo / Industrija | 30. 05. 2018. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crna Gora je zabranila uvoz svinjskog mesa iz zemalja Europe u kojima se pojavila bolest afrička kuga, s ciljem sprečavanja širenja bolesti, priopćeno je iz Uprave za sigurnost hrane.

Zabrana se odnosi na pošiljke porijeklom iz Mađarske, Litvanije, Letonije, Poljske, Rusije, Ukrajine, Češke, Italije /regiju Sardinija/ i drugih država u kojima, prema podacima Međunarodne organizacije za zdravlje životinja, postoji sumnja, odnosno u kojima je potvrđena bolest afričke kuge svinja, prenosi Srna.

Zabrana uvoza i tranzita se odnosi na žive domaće i divlje svinje, zatim sjemena, embrija i oplođenih jajnih stanica porijeklom od domaćih i divljih svinja, te svježeg i zamrznutog mesa istog porijekla. 

Odluka se odnosi i na proizvode od mesa porijeklom od domaćih i divljih svinja, osim mesa koje je termički tretirano u hermetički zatvorenoj posudi /konzerve/. 

"Isto tako i na svu kožu porijeklom od domaćih i divljih svinja, osim štavljene i trofeja koji nisu podvrgnuti tretmanu kojim se uništava virus afričke kuge svinja, te na neprerađene nusproizvode porijeklom od domaćih i divljih svinja“, pojašnjavaju iz Uprave. 

Bolest afrička kuga registrirana je kod mađarskih svinja. Riječ je o zaraznom oboljenju kod domaćih i divljih svinja koje je teško kontolirati, ali koje nije opasno za ljude i druge životinje, prenosi Srna.

 

Kopirati
Drag cursor here to close