Naftna industrija

Za njih nikad niste čuli, a zarađuju više nego Apple, Amazon i Alphabet zajedno

Profit im je 111.1 milijardi, a upravo su izašli na tržište sa svojom međunarodnom obveznicom
Gospodarstvo / Industrija | 02. 04. 2019. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saudijski državni naftni gigant najveća je i najprofitabilnija kompanija za koju, vrlo vjerojatno, nikada niste čuli. Kompanija imena Aramco ima, prema Moodyju, preko 111.1 milijardi dolara net profita prošle godine, što kompaniju čini profitabilnijim od Amazona, Applea i Alphabeta zajedno. Kompanija je prvi put izašla na tržište za svojom međunarodnom obveznicom prošli tjedan, izdanje od 10 milijardi koje u korak slijedi duplanje cijena nafte prošle godine, piše Express

Ali možda je najbolje kontekstualizirati koliko je to točno Aramco zaradio. Apple je prošle godine utržio 60 milijardi dolara, Amazon 10 milijardi, a Aramco je, piše Business Insider, dotaknuo stratosferu. Drugi naftni giganti poput Exxon Mobila i Royal Dutch Shella zaradili su između 17.5 i 20.8 milijardi, što samo dodatno ističe "veličinu" kompanije.

Kreditni rejting kompanije, A1 od Moody'sa, povezan je sa Saudijskom Arabijom s obzirom na nevjerojatno duboke veze dva entiteta. Jedna od prednosti izdavanja obveznice jest dobivanje visokog rejtinga različitih kreditnih agencija (Aramco, na kraju krajeva, ne treba novac). "Kompanija je u potpunosti u vlasništvu države i tako će ostati. Energetski sektor čini veliki postotak BDP-a Saudijske Arabije i dominira njihovim izvozom", kaže Moody's. S obzirom da poslovičnu tajnovitost Aramca ovo je prva javna prilika investitorima da malo "preroštaju" po ponudi jedne od najvećih energetskih kompanija na svijetu. To je dio nove transparentnosti koja se javila radi potencijalnih planova inicijalne javne ponude dionica o kojoj se već dugo premišljaju.

Ključni faktori rizika, kaže kompanija, su okolišna pitanja i druge stvari vezane uz promjenu klime koje moraju razumjeti kako bi se naftna i plinska industrija sa njima znala nositi. Jedan od osam barela sirove nafte na globalnoj razini od 2016. do 2018. dolazi upravo iz Saudijske Arabije, Aramca. Prošle su godine cijene narasle nakon OPEC+ sastanka nakon kojeg je Saudijska Arabija "povukla" 1.2 milijuna barela dnevno sa tržišta kako bi napumpala cijene. Kraljevstvo želi "proširiti" ekonomiju te se diverzificirati, maknuti samo od energetike i privući novi kapital u Rijad.

Kopirati
Drag cursor here to close