Nakon nesreće

Za dva dana Boeing pao na koljena: Izgubili 20 milijardi dolara

Ovo je posljedica odluke sve više država koje prizemljuju Boeingov avion tipa "737 Max 8" nakon tragične nesreće u Etiopiji, u kojoj je sudjelovao taj tip aviona.
Gospodarstvo / Industrija | 13. 03. 2019. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvodnevni pad akcija Boeinga umanjio je tržišnu kapitalizaciju te kompanije za više od 20 milijardi dolara. Ovo je posljedica odluke sve više država koje prizemljuju Boeingov zrakoplov "737 Max 8" nakon tragične nesreće u Etiopiji, u kojoj je sudjelovao taj tip aviona.

Akcije Boeinga su danas, po otvaranju Wall Streeta, pale za 3,2 posto na 387,10 dolara, poslije jučerašnjeg pada od 5,0 posto, prenosi Reuters.

Od zrakoplovne nesreće u Etiopiji, kada je u padu aviona život izgubilo 157 osoba, najmanje sedam od 24 analitičara je izvršilo revizije rejtinga Boeinga, uz dva smanjenja ratinga, prema agenciji Refinitive data.

DZ Banka je postala prva brokerska kuća koja je u posljednje skoro dvije godine promijenila preporuku vezano za akcije kompanije objavom nove preporuke - "prodati".

"Američki predsjednik Donald Trump telefonski je razgovarao s Dennisom Muilenburgom, glavnim ravnateljem Boeinga i dobio uvjeravanja da je zrakoplov siguran", rekao je jedan industrijski izvor.

Oni su razgovarali u utorak ujutro nakon što je Trump na Twitteru napisao da mu je "žao što su zrakoplovi postali presloženi za upravljanje", rekao je taj neimenovani izvor.

Muilenburg je rekao Trumpu da je 737 MAX "siguran i pouzdan" iako je Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) prekinula sve letove na prostoru Europske unije za zrakoplove Boeing 737-8 i 737-9 nakon smrtonosnog pada takvog modela u nedjelju u Etiopiji i pogibije 157 putnika i članova posade.

Taj izvor nije želio reći tko je od dvojice sugovornika pokrenuo razgovor ni koliko je on trajao.

Boeing nije želio komentirati te informacije.

"Nastavljamo istragu o nesreći a odluke ćemo donijeti na temelju skupljenih podataka", rekla je glasnogovornica Savezne agencije za zrakoplovstvo (FAA).

Proizvođač se obvezao popraviti sustav stabilizacije "MCAS" na 737 MAX 8 kao što je tražila FAA.

Kopirati
Drag cursor here to close