Ima li sluha?

Wigemark poručio političkim vođama na čemu moraju raditi

Političke vođe moraju raditi na uspostavi funkcionalne tržišne ekonomije, provedbi zakona i smanjenju administrativnih opterećenja poslovanja'', rekao je veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark.
Gospodarstvo / Industrija | 19. 06. 2019. u 15:30 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija i Vlada Njemačke su kroz EU ProLocal program podržale ekonomski razvoj lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Ukupno 20 općina iz cijele BiH, više od 100 poduzeća, razvojnih agencija, fakulteta i drugih pružatelja poslovne podrške privatnom sektoru ostvarili su korist zahvaljujući realizaciji ovog Programa.

U okviru konferencije ''Mali biznisi - veliki rezultati'' predstavljeni su konkretni rezultati i primjeri dobrih praksi u jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

''Posljednja analiza rezultata je pokazala da 57 poduzeća koja su korisnici Programa danas zapošljavaju preko 1200 radnika više nego prije njegove realizacije, dok njih više od 300 radi na opremi koja je nabavljena iz sredstava bespovratne pomoći. Poduzeća, također, u odnosu na 2016. godinu izvoze za 41% više“, rekao je menadžer Programa, dr. Gligor Stojkov.

Video: #VjetarULeđa#EUProLocal GIZ 2019

EU ProLocal je posebnu pažnju posvetio dugoročnom učinku na razvoj realnog sektora.

Prema riječima menadžera Programa, poduzećima je u poslovnom okruženju dostupno 37 dodatnih usluga poslovne podrške. Tako su uvedeni programi obuke za odrasle i modernizirano formalno obrazovanje. Uspostavljene su nove službe za podršku start-up i postojećim biznisima i uvedene mjere financijske podrške izvoznicima.

''EU ProLocal je pokazao kako zalaganje ljudi na lokalnom nivou može značajno doprinijeti poboljšanju poslovnog okruženja za mala i srednja poduzeća. Мeđutim, ovo treba da bude zajednički projekt, Europska unija ne može popuniti sve praznine, niti sama poduzeća mogu nositi taj teret. Političke vođe moraju raditi na uspostavi funkcionalne tržišne ekonomije, provedbi zakona i smanjenju administrativnih opterećenja poslovanja'', rekao je veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

Foto: PR / Veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark

U okviru današnjeg događaja postavljena je i izložba pod nazivom ''Umjetnost privatnog sektora'' kojom će se predstaviti više od 116 novih proizvoda i usluga, nastalih zahvaljujući podršci poduzećima da nabave novu opremu, prošire kapacitete, ulože u inovacije i poboljšanje kvalitete.

Ukupna vrijednost Programa je 13 milijuna eura od kojih je Europska unija osigurala devet, a Vlada Njemačke četiri milijuna, a implementirao GIZ.

Kopirati
Drag cursor here to close