Cijena goriva rasla 7 puta

Vozači u BIH pune peti najskuplji rezervoar u Europi

U BiH trenutno rade 1.164 benzinske crpke, pa je naša zemlja u odnosu na broj vozila među vodećim u Europi.
Gospodarstvo / Industrija | 01. 12. 2018. u 18:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gorivo na benzinskim crpkama u BiH u ovoj godini poskupjelo je u sedam navrata, a sniženo tek tri puta. Ako se uzme u obzir da na svjetskom tržištu one znatno sporije rastu, jasno je zašto su građani nezadovoljni velikim rastom cijena na benzinskim crpkama.

Nizak standard

Tim povodom Udruženje „Naftni komitet u BiH“ jučer je u Sarajevu na prezentaciji pod nazivom „Pričajmo o nafti“ detaljno prikazalo na koji se način formiraju cijene i koji su svjetski trendovi u ovoj oblasti.

Između ostalog, iznesen je i podatak da, usprkos tome što su naši PDV (17 posto) i trošarine (0,38 posto) najniži u Europi, mi u odnosu na prosječnu plaću imamo peti najskuplji rezervoar na Starom kontinentu, piše Dnevni avaz.

Naime, samo porezi po litru benzina iznose 0,55 eura, a da ne govorimo i o drugim nametima. Kako je prosječna plaća u BiH u septembru iznosila je 877 KM, u Udruženju su izračunali da bh. građani plaćaju peti najskuplji rezervoar u Europi. Po tom parametru, skuplji rezervoar od nas plaćaju u Albaniji, Srbiji, Makedoniji i Kosovu.

Predstavnici Udruženja istaknuli su da je jedan od najvećih problema siva ekonomija u sektoru naftnih derivata.

''Pojedine crpke izravno kradu od kupaca tako što prilikom točenja goriva pokazuju veći protok od stvarnog. Ima tu i rada na crno, točenja lož-ulja, pogotovo u Distriktu Brčko, a nešto manje u RS'', rekla je Tatjana Perić, generalna tajnica Udruženja.

U BiH trenutno rade 1.164 benzinske crpke, pa je naša zemlja u odnosu na broj vozila među vodećim u Europi. Statistika kaže da jedna crpka opskrbljuje 877 vozila. Zanimljivo, baš kolika nam je i prosječna plaća.

Markiranje goriva

Predsjednik Udruženja Srđan Pešević rekao je da se tržište u BiH uređuje, ali da smo daleko čak i od zemalja u regiji.

''U Srbiji se, na primjer, primjenjuje koncept markiranja goriva, što je dovelo do rasta tržišta u prvoj godini od 18 posto. Uvođenje markiranja goriva na nivou BiH dovelo bi do povećanja prihoda od trošarina za državu, a ne bi štetilo krajnjem potrošaču, jer bi imali kvalitetno gorivo po istoj cijeni'', kazao je Pešević.

Poremećaji na tržištu

Kada je riječ o cijeni goriva u BiH u sljedećem razdoblju, Pešević smatra da će ona padati. No, s obzirom na to da se radi o osjetljivom području, nije mogao govoriti o dugotrajnijem periodu, jer se stanje u pogledu cijena lako može promijeniti.

''Na cijenu goriva, osim cijene barela nafte, mnogo utječu poremećaji na tržištu i konkurencija. Cijena barela jeste bitna, ali nije ključni faktor'', istaknuo je Pešević.

Kopirati
Drag cursor here to close