Promijenjena odluka

Vlada ukida mjere neposredne kontrole cijena za naftne derivate

Današnjom odlukom se ukida mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanja marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate
Gospodarstvo / Industrija | 30. 07. 2020. u 13:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je na današnjoj 178. hitnoj, telefonski održanoj sjednici, izmijenila Odluku o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine kojom prestaje važenje odluke o utvrđivanju marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate.

Intervencija na tržištu naftnih derivata

Kako je navedeno u obrazloženju, Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 9.4.2020. godine donijela Odluku o dopuni Odluke o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za Federaciju BiH, a dopuna se odnosila na utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate. Cilj donošenja ove dopune Odluke je bio da se u periodu proglašenog stanja nesreće uslijed pandemije virusom COVID-19 blagovremeno intervenira na tržištu naftnih derivata u FBiH i spriječi špekulativno i neodgovorno ponašanje svih sudionika u lancu osprkbljivanja naftnim derivatima, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Vlada FBiH je 29.5.2020. godine ukinula stanje prirodne nesreće na području Federacije BiH. S obzirom na to da su se odnosi ponude i potražnje i kretanja cijena ovog energenta stabilizirali, oba entiteta su u koordinaciji pripremili odgovarajuće propise kojim se ukida mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanja marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate.

(ne)kontrola cijena

Donesena je i Odluka o prestanku važenja Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena kojom je privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo 0,25 KM po litru derivata.

Federalna vlada je prihvatila informaciju u vezi s pismom europskog komesara za susjedstvo i proširenje koje se odnosi na pripremu Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan od strane Europske komisije, koji ima za cilj pružanje dugoročne podrške ekonomskom oporavku, unapređenju konkurentnosti, približavanju regije Europskoj uniji i jačanju regionalne povezanosti, a u kontekstu ublažavanja posljedica krize izazvane širenjem pandemije COVID-19 i napora za oporavak gospodarstva, kao i daljnjeg unapređenja kvaliteta života građana i unapređenja investicijske klime i europske perspektive.

Premijer Federacije BiH je zadužen da uputi dopis Vijeću ministara BiH u kojem će dostaviti listu prioritetnih projekata, koja je načinjena uvažavajući parametre navedene u pismu europskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyia.

Prioritetni projekti na razmatranju

Vlada FBiH je, u skladu s preporukom, predložila listu prioritetnih projekata za razmatranje na kojoj su brza cesta Brčko - Tuzla - Živinice, kao dio regionalnog prometnog povezivanja i povezivanja s EU, brza cesta Lašva - Travnik - Jajce, kao prva faza povezivanja s EU, brza cesta Mostar - Široki Brijeg - Hrvatska, kao povezivanje s EU, željeznička pruga Vareš - Banovići, kao dio regionalnog prometnog povezivanja, saniranje i elektrifikacija pruge Doboj - Tuzla - Zvornik, kao dio regionalnog željezničkog povezivanja i plinovod Travnik - Zagvozd, povezivanje s plinskom mrežom EU.

Nakon što ga je zbog isteka perioda na koji je imenovan razriješila, Vlada FBiH dala je prethodnu suglasnost Nadzornom odboru JP Elektroprivreda BiH d.d.  Sarajevo za imenovanje Muhameda Kozadre za vršioca dužnosti izvršnog direktora za ekonomske poslove - člana Uprave ovog privrednog društva, do isteka mandata članova Uprave koji je započeo 13.4.2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close