Industrija

Vlada odlučila šta su stabla, a šta drveća

Šumsko-gospodarskaosnova ne može biti primjenjivana bez pribavljene suglasnosti Federalnog ministarstva i dok se ne bude unesena u Informacijski sustav.
Gospodarstvo / Industrija | 31. 10. 2019. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada je izmijenila i dopunila Odluku o izradi, sadržaju i primjeni šumsko-gospodarskih osnova.

Kako je priopćeno iz vlade, nakon sjednice u Sarajevu, ovo je učinjeno jer se u postupku uspostave provođenja aktivnosti na razvoju Informacijskog sustava šumarstva u FBiH (ISŠ) došlo do saznanja da pojedina pitanja, neophodna za uspostavu ISŠ-a, nisu bila definirana Odlukom.

Također, dopune su bile neophodne i radi jednoobraznosti izrade šumsko-gospodarskih osnova za svako šumsko-gospodarsko područje na teritoriji Federacije BiH, te kako bi, pri prikupljanju podataka na terenu, snimanju taksacijskih elemenata i izradi osnova za pojedina područja, bila izbjegnuta proizvoljnost u radu.

Jedna od novina je da izrađivač šumsko-gospodarsku osnovu dostavlja naručitelju u pisanom i elektronskom obliku, uključujući sve podatke i georeferencirane karte. Šumsko-gospodarska osnova, kao i svi prateći dokumenti i podaci, trebaju biti kompatibilni s Informacijskim sustavom šumarstva. Po njenom donošenju, korisnik šuma je dužan šumsko-gospodarsku osnovu unijeti u ISŠ.

Šumsko-gospodarskaosnova ne može biti primjenjivana bez pribavljene suglasnosti Federalnog ministarstva i dok se ne bude unesena u Informacijski sustav.

U svim kategorijama šuma, stabla se svrstavaju u vrste drveća: jela, smrča, bijeli bor, crni bor, duglazija, ariš, ostali četinari, bukva, hrast lužnjak, hrast kitnjak, pitomi kesten, plemeniti lišćari, voćkarice, ostali tvrdi lišćari i ostali meki lišćari, kao i u sljedeće grupe drveća: svi četinari zajedno, svi lišćari zajedno i sve vrste drveća zajedno, precizirano je, uz ostalo u izmjenama i dopunama Odluke.

 

Kopirati
Drag cursor here to close