Ne može

Vlada odbila ponudu za Aluminij

Premijer Federacije BiH je ovlašten da uputi pismo/odgovor M.T. Abraham Group S.A. u partnerstvu sa China Machinery Engineering Corporation&China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering &Construction Co., Ltd na njihov dostavljeni...
Gospodarstvo / Industrija | 20. 02. 2020. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada se na, danas održanoj sjednici u Mostaru, upoznala sa informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o statusu gospodarskog društva 'Aluminij' d.d. Mostar.

Premijer Federacije BiH je ovlašten da uputi pismo/odgovor  M.T. Abraham Group S.A. u partnerstvu sa China Machinery Engineering Corporation&China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering &Construction Co., Ltd na njihov dostavljeni  „Konačni memorandum za uzimanje u zakup Aluminija d.d. Mostar načinjen od Aluminij Industries d.o.o., dio M.T. Abraham Group S.A. u suradnji sa China Machinery Engineering Corporation&China Nonferrous Metal Industry Foreign Engineering& Construction Co. Ltd“ datiran 12.12.2019. o njegovom neprihvaćanju i razlozima neprihvaćanja.

Sve interesne strane i sudionici u procesu odlučivanja i upravljanja, a posebno predstavnici u ime državnog kapitala  u gospodarskom društvu Aluminij d.d. Mostar, obavezani su da osiguraju maksimalnu zaštitu radnika i imovine gospodarskog društva,  i ubrzaju procese iznalaženja rješenja za pokretanje proizvodnje u gospodarskom društvu Aluminij d.d. Mostar.

Kako je navedeno u informaciji, Vlada niti može davati u najam, niti naplaćivati zakupninu dioničkog društva, niti preuzimati bilo kakve dugove i njihovu otplatu. Nadalje, u skladu sa predloženim iznosom zakupnine po Ugovoru u zakupu, za otplatu dugova bilo bi potrebno 450 – 1.000 godina.

Vlada Federacije BiH ne može dati Aluminij Industries d.o.o. „ekskluzivno pravo kupiti čitavu tvornicu, njezinu mehanizaciju, ime brenda, zemlju  i svako drugo intelektualno vlasništvo tijekom prvih 55 godina od razdoblja zakupa na 30 godina“.

Također, navedeno je da Vlada Federacije BiH, niti ima nadležnosti, niti može ugovarati bilo kakve uvjete za plaćanje najma, te da nema nadležnost, niti može ispuniti niti uvjete predložene ugovorom, a u skladu s propisima koji reguliraju državnu pomoć, poreznu politiku, izdavanje dozvola i licenci itd., rečeno je u informaciji Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Izgradnja vjetroelektrana

 Vlada je dala saglasnost na Sporazum između Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske o uzajamnom prihvatanju uvjerenja o položenim stručnim ispitima u oblasti rudarstva i geologije. Ovo je učinjeno nakon što je Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije dostavljena informacija da privredna društva koja se bave djelatnostima iz oblasti rudarstva i geologije imaju problem na terenu zbog uvjerenja o položenim stručnim ispitima u oblasti rudarstva i geologije za zaposlenike privrednih društava koji izvode djelatnost na teritoriji Federacije BiH, a stručni ispit su položili u Republici Srpskoj, kao i obrnuto.

Veterinarski fakultet u Sarajevu je pripremio informaciju kojom je upoznao članove Vlade o uspješno završenom postupku akreditacije ispitnih laboratorija za područje serologije i patologije na lokaciji objekta Veterinarskog instituta na Stupu u Sarajevu, za što je, rješenjem Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva od 18.12.2013. godine, bilo odobreno 1.280.000 KM.

Vlada FBiH je usvojila informaciju o aktivnostima u postupku izdavanja energetske dozvole i dala Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije prethodnu saglasnost u postupku izdavanja ove dozvole gospodarskom društvu VE Ivovik d.o.o. Sarajevo, za izgradnju vjetroelektrane „Ivovik", instalirane nazivne snage 84 MW (42x2 MW), odobrene snage priključenja 84 MW (42x2 MW), planirane godišnje proizvodnje električne energije od 236,631 Gwh, čija je gradnja predviđena na zapadnom rubu općine Tomislavgrad i istočnom rubu općine Livno.

Usvojena je i informacija o aktivnostima u postupku izdavanja energetske dozvole i data prethodna suglasnost Federalnom ministarstvu u postupku izdavanja ove dozvole privrednom društvu HB Windd.o.o. Livno, za izgradnju VE „Orlovača", instalirane nazivne snage 42,9 MW (13x3,3 MW), odobrene snage priključenja 42,9 MW (13x3,3 MW), planirane godišnje proizvodnje električne energije od 99,06 Gwh, čija je gradnja planirana na lokalitetu Orlovača, na području općine Livno.

Zakon o poticaju

Federalna vlada se upoznala sa informacijom Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta o stanju poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH i zadužila ga da, zajedno sa ostalim nositeljima programiranja razvoja male privrede u FBiH, prema Zakonu o poticanju razvoja male privrede u FBiH i dokumentu "Zajedničke socio-ekonomske reforme za period 2019.-2022. godina", prati stanje u oblasti poduzetničke infrastrukture, te nastavi podršku njenom razvoju.

Kopirati
Drag cursor here to close