Vlada radi

Četiri milijuna KM za povećanje osnovnog kapitala u novcu Naftnih terminala

Odobreno je i izdvajanje iz proračuna FBiH za 2020. godinu u iznosu od 369.831 KM za sufinanciranje projekta razvoja ruralnog poslovanja za I i II kvartal 2020. godine.
Gospodarstvo / Industrija | 28. 04. 2020. u 18:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici odobrila izdvajanje iz proračuna za 2020. godinu u iznosu od 181.623 konvertibilnih maraka (KM) za sufinanciranje projekta razvoj ruralne konkurentnosti za I i II kvartal 2020. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vrijedan projekt

Ovaj projekt financiran je iz sredstava Međunarodnog fonda za razvitak poljoprivrede (IFAD) sa ukupno 14,5 milijuna KM, iz vlastitih kreditnih sredstava u iznosu od 12,47 milijuna KM, grant sredstava IFAD-a u iznosu od 0,528 milijuna KM, te proračuna FBiH za sufinanciranje 1,58 milijuna KM. Sredstva za sufinanciranje osigurana su u proračunu FBiH za 2020. godinu u iznosu od 363.246 KM, što je sudjelovanje Vlade FBiH u projektima koje financira međunarodna zajednica.

Odobreno je i izdvajanje iz proračuna FBiH za 2020. godinu u iznosu od 369.831 KM za sufinanciranje projekta razvoja ruralnog poslovanja za I i II kvartal 2020. godine.

Ovaj projekt vrijedan ukupno 24,2 milijuna KM financiran je iz kreditnih sredstava IFAD-a u iznosu od 11,4 milijuna KM, grant sredstava IFAD-a u iznosu od 0,696 milijuna KM, OPEC fonda/kredit u iznosu od 9,338 milijuna KM i proračuna FBiH za sufinanciranje 2,78 milijuna KM.

Sredstva za sufinanciranje ovog projekta osigurana su u proračunu BiH za 2020. godinu u iznosu od 739.662 KM, što je, također,  sudjelovanje Vlade u projektima koje financira međunarodna zajednica.

Današnjom odlukom Vlada FBiH je dodijelila četiri milijuna KM, utvrđena u ovogodišnjem proračunu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na poziciji kapitalnih transfera javnim poduzećima.

Sredstva će biti korištena za povećanje osnovnog kapitala u novcu Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče, a prema usvojenom programu tehničko-tehnološke sanacije i modernizacije infrastrukture i planom investicija za obnovu i rekonstrukciju infrastrukture ovog gospodarskog društva za 2020. godinu. Cilj je potpuna tehničko-tehnološka sanacija terminala i povećanje kapitala u gospodarskom društvu Operator - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo.

Vlada je zadužila Operatora ­Terminale Federacije za kontrolu namjenskog utroška ovih sredstava, te za praćenje realizacije plana investicija za obnovu i rekonstrukciju infrastrukture NTF-a za 2020. godinu.

Dana je suglasnost ovim privrednim društvima za pokretanje postupka povećanja osnovnog kapitala pred nadležnim sudom. Ona su zadužena da, putem Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, u roku ne dužem od šest mjeseci, detaljno informiraju Vladu FBiH o realizaciji ovih aktivnosti.

Ulazak stranaca

Vlada FBiH je prihvatila zahtjev Federalnog stožera civilne zaštite za upućivanje inicijative Vijeću ministara BiH za izmjenu odluke o prepisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH. Riječ je o odluci kojom je utvrđeno da su stranci, koji imaju posebnu dozvolu Vijeća ministara BiH za ulazak, boravak ili tranzit kroz BiH, izuzeti iz njene primjene. U inicijativi je, pak, navedeno da postoje i drugi specifični slučajevi koji nisu izuzeti iz odredaba odluke.

Naime, Vladi FBiH su se, putem Federalnog stožera civilne zaštite, obratile Autoceste Federacije BiH, Elektroprivreda BiH, Natron Maglaj i drugi pravni subjekti koji su ugovorom vezane za strane firme radi održavanja, servisiranja, te funkcioniranja opreme, mašina i softvera, za što je neophodno kontinuirano prisustvo stranih državljana - inžinjera i montera za održavanje i puštanje u rad specifičnih postrojenja i opreme.

Ciljevi inicijative su rješavanje problema opstanka pravnih subjekata čije je funkcioniranje vezano i ovisi o ugovorenoj pomoći i prisustvu djelatnika stranih firmi, te opstanak bosanskohercegovačkog gospodarstva.

Federalna vlada danas je dala prethodnu suglasnost za razrješenje dužnosti članova Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, u ime državnog kapitala, zbog isteka perioda na koji su imenovani.

Ujedno, dala je prethodnu suglasnost da za vršitelje ovih dužnosti, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca, budu imenovani Izet Žigić, Milenko Obad, Selvedin Subašić, Muhidin Zametica, Safet Isić i Vanja Bajrami.

Vlada je, na period do tri mjeseca, odnosno do okončanja postupka konačnog imenovanja u skladu sa zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima, imenovala privremeni Upravni odbor Financijsko-informatičke agencije, u sastavu Dragan Prusina (predsjednik), Denis Mušić, Sead Hodžić, Željka Marković-Sekulić i Mirza Kršo (članovi).

Za sudjelovanje u radu i odlučivanju na Skupštini dioničara  gospodarstkog društva BNT-Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik, Vlada FBiH je opunomoćila Envera Mujezinovića.

Kopirati
Drag cursor here to close