Raste crno tržište

Visokim trošarinama na cigarete se više gubi nego dobiva

Došli smo do situacije da je cijena cigareta zaista velika u ovom trenutku, što je prouzrokovalo i povećanje crnog tržišta
Gospodarstvo / Industrija | 03. 11. 2018. u 22:45 Bljesak.info
Kopirati

Uprava za neizravno oporezivanje nedavno je oduzela cigarete i duhan bez trošarinskih markica vrijedne 75 tisuća maraka. Slične vijesti sve su češće i dokaz su bujanja crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina u Bosni i Hercegovini.

U prvih devet mjeseci ove godine, oduzeta je roba vrijedna preko milijun i 200 tisuća maraka, što je skoro tri puta više nego u cijeloj prošloj godini. Stručnjaci kažu da je glavni razlog stalni porast trošarina. U proteklih osam godina, fiksna trišarina je, s 30 pfeninga po kutiji cigareta skočila na marku i po. Na trafikama i u prodavnicama, kutija košta najmanje četiri marke, a na tržnicama se, “ispod ruke”, može naći za marku i po do dvije. Konstantno poskupljenje koriste preprodavši, koji, na crnom tržištu, itekako dobro zarađuju, piše ATV.

Velike cijene, veće crno tržište

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Došli smo do situacije da je cijena cigareta zaista velika u ovom trenutku, što je prouzrokovalo i povećanje crnog tržišta što je činjenica, s obzirom na to da, ako postoji veliko porezno opterećenje na određenom poreznom proizvodu, onda postoji i veći interes grupa koje se bave nezakonitom proizvodnjom da nezakonito prodaju te proizvode jer im je zarada puno veća", kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO BiH.

Zakon o trošarinama predviđa usklađivanje sa europskim direktivama, što znači da, osim proporcionalne akcize od 42 posto od maloprodajne cijene, Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje svake godine određuje i fiksnu trošarinu. Iz domaće duhanske industrije upozoravaju na to da, u europskim zemljama, građani imaju znatno bolja primanja i nije im problem da plaćaju kutiju cigareta četiri, pet, pa i skoro šest maraka, dok je u Bosni i Hercegovini to svakako preskupo. Zato su, kažu, na velikom gubitku,a osim proizvođača, ispaštaju i prodavači i distributeri.

Problemi

"Ako kažemo da smo u zadnjih četiri ili pet godina izgubili 30 ili 40 posto tržišta, to je prevelik odnos. I mislim da nema nijednog proizvoda u BiH koji se može usporediti s takvom situacijom. To čini velike probleme za sve nas koji smo sudionici, a istovremeno, ne vidimo da će se nešto brzo dogoditi", kaže Josip Lozančić iz British American Tobacco.

U periodu od 2011. do 2017. trošarina na duhan porasla je 105, a prihodi svega deset posto. Prema neslužbenim procjenama, Bosna i Hercegovina je, u proteklih pet i po godina, izgubila između 600 i 700 milijuna maraka zbog prevelikih trošarinskih opterećenja i rasta crnog tržišta. Da bi se to promijenilo, morao bi se mijenjati i Zakon o trošarinama, koji je zbog izbora na čekanju. Pošto su trošarine za 2019. već određene novi zakon ni u sljedećoj godini neće biti donesen.

Kopirati