Raste crno tržište

Visokim trošarinama na cigarete se više gubi nego dobiva

Došli smo do situacije da je cijena cigareta zaista velika u ovom trenutku, što je prouzrokovalo i povećanje crnog tržišta
Gospodarstvo / Industrija | 03. 11. 2018. u 22:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za neizravno oporezivanje nedavno je oduzela cigarete i duhan bez trošarinskih markica vrijedne 75 tisuća maraka. Slične vijesti sve su češće i dokaz su bujanja crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina u Bosni i Hercegovini.

U prvih devet mjeseci ove godine, oduzeta je roba vrijedna preko milijun i 200 tisuća maraka, što je skoro tri puta više nego u cijeloj prošloj godini. Stručnjaci kažu da je glavni razlog stalni porast trošarina. U proteklih osam godina, fiksna trišarina je, s 30 pfeninga po kutiji cigareta skočila na marku i po. Na trafikama i u prodavnicama, kutija košta najmanje četiri marke, a na tržnicama se, “ispod ruke”, može naći za marku i po do dvije. Konstantno poskupljenje koriste preprodavši, koji, na crnom tržištu, itekako dobro zarađuju, piše ATV.

Velike cijene, veće crno tržište

"Došli smo do situacije da je cijena cigareta zaista velika u ovom trenutku, što je prouzrokovalo i povećanje crnog tržišta što je činjenica, s obzirom na to da, ako postoji veliko porezno opterećenje na određenom poreznom proizvodu, onda postoji i veći interes grupa koje se bave nezakonitom proizvodnjom da nezakonito prodaju te proizvode jer im je zarada puno veća", kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO BiH.

Zakon o trošarinama predviđa usklađivanje sa europskim direktivama, što znači da, osim proporcionalne akcize od 42 posto od maloprodajne cijene, Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje svake godine određuje i fiksnu trošarinu. Iz domaće duhanske industrije upozoravaju na to da, u europskim zemljama, građani imaju znatno bolja primanja i nije im problem da plaćaju kutiju cigareta četiri, pet, pa i skoro šest maraka, dok je u Bosni i Hercegovini to svakako preskupo. Zato su, kažu, na velikom gubitku,a osim proizvođača, ispaštaju i prodavači i distributeri.

Problemi

"Ako kažemo da smo u zadnjih četiri ili pet godina izgubili 30 ili 40 posto tržišta, to je prevelik odnos. I mislim da nema nijednog proizvoda u BiH koji se može usporediti s takvom situacijom. To čini velike probleme za sve nas koji smo sudionici, a istovremeno, ne vidimo da će se nešto brzo dogoditi", kaže Josip Lozančić iz British American Tobacco.

U periodu od 2011. do 2017. trošarina na duhan porasla je 105, a prihodi svega deset posto. Prema neslužbenim procjenama, Bosna i Hercegovina je, u proteklih pet i po godina, izgubila između 600 i 700 milijuna maraka zbog prevelikih trošarinskih opterećenja i rasta crnog tržišta. Da bi se to promijenilo, morao bi se mijenjati i Zakon o trošarinama, koji je zbog izbora na čekanju. Pošto su trošarine za 2019. već određene novi zakon ni u sljedećoj godini neće biti donesen.

Kopirati
Drag cursor here to close