Šarović

Važan trenutak za BiH: Podnesen zahtjev za izvoz crvenog mesa u EU

"Ovo je važan trenutak za poljoprivredu i ekonomiju uopće, jer upućivanje službenog poziva misiji Direktorata Europske komisije, kao i u prethodnim slučajevima, znači da smo završili sve odgovarajuće procedure i da je sustav značajno uznapredovao.''
Gospodarstvo / Industrija | 14. 09. 2018. u 13:35 Bljesak.info
Kopirati

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo BiH službeno su, od Europske komisije, zatražili upućivanje misije za odobrenje izvoza crvenog mesa (meso goveda, ovaca i koza) iz BiH u EU. 

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inspektori Direktorata za zdravlje i hranu Europske komisije u prethodnom periodu izvršili su planirane kontrole i uvjerili se da su stvoreni najvažniji preduvjeti da se, nakon dobivanja dozvole za izvoz u EU proizvoda ribarstva, mlijeka, meda, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća, odnosno krompira kao najosjetljivije vrste, Bosni i Hercegovini uskoro odobri i izvoz posljednje vrste mesa i proizvoda životinjskog porijekla.

"Ovo je važan trenutak za poljoprivredu i ekonomiju uopće, jer upućivanje službenog poziva misiji Direktorata Europske komisije, kao i u prethodnim slučajevima, znači da smo završili sve odgovarajuće procedure i da je sustav značajno uznapredovao. Ostalo je još da završimo tzv. nulti popis, što su zadnje aktivnosti pred dobivanje dozvole. Time bi Bosna i Hercegovina u potpunosti zadovoljila sve standarde za izvoz svih proizvoda biljnog i životinjskog porijekla”, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Podsjećamo, Europska komisija je prethodno odobrila tzv. Plan praćenja rezidua za "crveno meso" za Bosnu i Hercegovinu, a nadležni organi su u proteklom periodu realizirali brojne aktivnosti na poboljšanju sistema službenih kontrola u segmentu zdravlja životinja i proizvodnje hrane životinjskog porijekla.

''Uzimajući u obzir navedeno, kao i jak interes naših proizvođača mesa goveda, ovaca i koza za izvoz na tržište EU, pozivamo Vas da dođete i obavite misiju, u svrhu odobravanja izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine“, navodi se između ostalog u pismu upućenom Direktoratu za zdravlje i hranu EK.

Kopirati