Podaci

Uvoz vode i sokova smanjen za 15 posto

Uslijed pandemije smanjen je ukupan obujam vanjskotrgovinske razmjene, pa se smanjenje uvoza i izvoza bilježi i kada je riječ o vodi i bezalkoholnim pićima.
Gospodarstvo / Industrija | 01. 01. 2021. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvoz vode i sokova u 2020. godini smanjen je za oko 25 milijuna KM ili 15 posto, ali je vanjskotrgovinska razmjena BiH u ovom sektoru i dalje veoma nepovoljna i rezultirala je deficitom od oko 102 milijuna KM.

Uslijed pandemije smanjen je ukupan obujam vanjskotrgovinske razmjene, pa se smanjenje uvoza i izvoza bilježi i kada je riječ o vodi i bezalkoholnim pićima.

''Za jedanaest mjeseci ove godine izvezeno je vode i sokova u ukupnoj vrijednosti od 43.457.000 KM, što je manje za 5.000.457 KM ili deset posto u odnosu na isti period prethodne godine. Istovremeno je uvoz iznosio 145.514.278 KM i manji je za 24.948.836 KM ili 15 posto'', rekli su u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, javlja BHRT.

Vodu i sokove uglavnom uvozimo iz Srbije i EU (Hrvatska, Slovenija).

Vode i sokovi čine tri posto izvoza, dok u ukupnom uvozu udio sokova iznosi sedam posto ili 10.430.376 KM.

Voda je jedan od proizvoda koje BiH godinama uvozi u velikim količinama iako postoje značajni prirodni resursi da bi je i sama mogla proizvoditi mnogo više, pa i izvoziti. BiH je vodom najbogatija u regiji i spada među vodeće države u svijetu po količinama i čistoći vode, ali se taj resurs slabo koristi.

Stručnjaci često navode da je kvalitet vode u BiH daleko ispred one uvozne. Uvozimo, dakle, i pijemo vodu puno nižeg kvaliteta od one koja je svima nama nadohvat ruke.

Kopirati
Drag cursor here to close