Vlada FBiH

Utvrđen prijedlog Zakona o plinovodu južna interkonekcija BiH i RH

Za investitora projekta ovog plinovoda određen je BH-Gas d.o.o. Sarajevo.
Gospodarstvo / Industrija | 18. 11. 2021. u 17:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: IPIECA / Ilustracija

Vlada FBiH je utvrdila Prijedlog zakona o plinovoda Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska. Ovaj zakon uređuje pitanja od značaja za realizaciju projekta izgradnje plinovoda na pravcu Zagvozd (Republika Hrvatska) - Posušje (Bosna i Hercegovina) - Tomislavgrad - Šuica - Kupres - Bugojno - Novi Travnik/Travnik, s odvojkom za Mostar na teritoriji Federacije BiH, uključujući infrastrukturu projekta, točku interkonekcije, investitora, način financiranja, javni interes i provedbu eksproprijacije nekretnina, korištenje zemljišta, upravne postupke izdavanja dozvola i uključenost vlada kantona, nadležnih ministarstava i drugih organa uprave, institucija i privrednih društava i druga pitanja od značaja za realizaciju projekta.

Južna interkonekcija uključuje plinsku infrastrukturu (točka interkonekcije plinskih transportnih sustava Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske), cjevovodnu infrastrukturu, objekti na plinovodu (primopredajna stanica, otpremne, prijemne i otpremno-prijemne čistačke stanice, mjerne i mjerno regulacione stanice za snabdijevanje potrošača duž glavnog plinovoda i odvojka, blok stanice, stanice katodne zaštite s pripadajućim anodnim ležištima, instalacije i oprema za nadzor i upravljanje), prateću energetsku infrastrukturu (za snabdijevanje električnom energijom pripadajućih objekata na plinovodu i za snabdijevanje vodom nadzemnih objekata), te putnu infrastrukturu za pristup nadzemnim objektima i trasi plinovoda tijekom gradnje i nakon puštanja u pogon.

Koordinate točke interkonekcije transportnih sistema definiraju se posebnim sporazumom između dva susjedna operatora transportnih sustava, a to su Gospodarsko društvo za proizvodnju i transport plina BH-Gas d.o.o. Sarajevo iz Bosne i Hercegovine i Plinacro d.o.o. iz Republike Hrvatske.

Za investitora projekta ovog plinovoda određen je BH-Gas d.o.o. Sarajevo. Projekt će biti realiziran u dvije faze: izgradnja interkonekcijskog transportnog plinovoda u Bosni i Hercegovini na pravcu Posušje (Bosna i Hercegovina) - Tomislavgrad - Šuica - Kupres - Bugojno - Novi Travnik/Travnik, te, u drugoj fazi, izgradnja odvojka za Mostar.

Realizacija projekta bit će financirana iz sredstava međunarodnih institucija osiguranih kroz kreditna zaduženja i grantove, te vlastitim sredstvima investitora, a otplata kredita će biti osigurana prihodima ostvarenim naplatom transportnih/tranzitnih tarifa.

Vlada Federacije BiH će, sa svoje strane, poduzimati raspoložive mjere s ciljem nadzora i osiguranja pozitivnog poslovanja BH-Gas d.o.o. Sarajevo, te osigurati potrebne garancije po kreditnim aranžmanima. Također će u godinama realizacije projekta ostvarenu dobit investitora koristi za potrebe realizacije projekta Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska.

U obrazloženju Prijedloga zakona navedeno je da razlog za realizaciju ovog projekta nije samo činjenica da je Federacija BiH ovisna o samo jednom izvoru i pravcu snabdijevanja, već i u tome što postojeći plinovod, izgrađen 1979. godine, karakterizira zastarjelost te velika opterećenost tijekom zimskih razdoblja kada je potrošnja plina najveća.

Stoga je izgradnja nove plinske interkonekcije prepoznata kao projekat od najvećeg prioriteta za FBiH. Ovaj projekat uvršten je u sve ključne strateške, planske i razvojne dokumente donesene na razini FBiH i BiH, uključujući i Okvirnu energetsku strategiju BiH do 2035. godine, Okvirnu energetsku strategiju FBiH do 2035. godine, te Program javnih investicija FBiH za razdoblje od 2020. do 2022. godina.

Južna interkonekcija ključna je za održavanje sigurnosti snabdijevanja prirodnim plinom na području cijele FBiH, kao i za diversifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim plinom, zbog čega je ovaj projekt jedan je od strateški najvažnijih u oblasti energetike u FBiH, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close