Zakon o vodama

Fondu za okoliš 10 posto, a nadležnoj agenciji za vode 45 posto sredstava

Utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama
Gospodarstvo / Industrija | 14. 12. 2017. u 20:03

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na sjednici u četvrtak u Mostaru, utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama, jer su od početka primjene još aktualnog zakona iz ove oblasti, koja je počela 1. siječnja 2008. godine, uočeni određeni nedostaci, posebno u nepreciznoj raspodjeli nadležnosti za izdavanje vodnih akata, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH je 2011. i 2012. godine donio je zaključke kojima je zatražio izmjene i dopune Zakona o vodama radi otklanjanja administrativnih barijera kod izdavanja vodnih akata i dodatnog uređivanja oblasti vodoprivrede. Zahtjeve za izmjene ovog zakona podnijeli su Tuzlanska županija Federalna uprava za inspekcijske poslove, Savez općina i gradova FBiH i Zeničko-dobojska županija.

Nakon poplava 2014. godine, dodatne zahtjeve za izmjenu ovog zakona podnijeli su i Posavska županija, Općina Orašje i niz drugih subjekata. Zaključkom od 22. listopada, Vlada FBiH je, također, obvezala federalna ministarstva nadležna za vode, zaštitu okoliša i prostorno uređenje da usklade federalne zakone koji reguliraju upravljanje vodama, zaštitu okoliša i prostorno uređenje, što je dodatni razlog za izmjene Zakona o vodama.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je još 2012. godine analiziralo primjenu ovog propisa i utvrdilo potrebu za izmjenama i dopunama na bazi identificiranih problema u provođenju. Oni se u najznačajnijoj mjeri odnose na procedure i nadležnosti izdavanja vodnih akata i inspekcijskog nadzora, dodatno uređivanje segmenta zaštite od štetnog djelovanja voda, uključujući i vađenje materijala iz vodotoka, a na osnovu iskustava tijekom katastrofalnih poplava 2014. godine, neadekvatnu usklađenost sa EU Okvirnom direktivom o vodama, slabu naplatu sredstava po osnovu vodnih naknada, neadekvatnu koordinaciju aktivnosti između agencija za vode, županijskih organa i općina, kao i drugih subjekata, potrebu unaprjeđenja vodnih usluga (opskrbe vodom, kanalizacija i prečišćavanja otpadnih voda), te na odredbe koje regulišu izdavanje koncesija.

Predložena je također i preraspodjela sredstava prikupljenih putem vodnih naknada, te se Fondu za okoliš raspoređuje 10 posto, a nadležnoj agenciji za vode 45 posto sredstava.

Ovim izmjenama se postižu važni ciljevi u oblasti voda i šire, koji imaju direktne efekte na građane i privredne aktivnosti, posebice u pravcu poboljšanja ambijenta za poslovanje, pojednostavljenja procedura izdavanja vodnih akata, unaprjeđenja sustava zaštite od poplava, vodoopskrbe kanalizacije i prečišćavanja otpadnih voda, izmirivanja obaveza i ubiranja prihoda po osnovu opće i posebnih vodnih naknada.

Tekst Prednacrta zakona dostavljen je županijskim ministarstvima nadležnim za vode radi davanja komentara i sugestija. Svi komentari županijskih ministarstava ugrađeni su u tekst.

Danas utvrđeni Nacrt u najvećoj mjeri otklanja identificirane probleme u primjeni Zakona o vodama i značajno je usuglašen s ključnim institucijama u sektoru voda: agencijama za vode, Federalnom upravom za inspekcijske poslove, nadležnim županijskim ministarstvima i drugim zainteresiranim kroz širok krug javnih konzultacija.

Kopirati
Drag cursor here to close