uskoro odluka

Tko će izvoziti meso peradi u EU?

Koraci u ovom procesu, od dobijanja rješenja Ureda za veterinarstvo BiH do stupanja na snagu liste objekata, mogu trajati između jednog do dva mjeseca.
Gospodarstvo / Industrija | 05. 02. 2019. u 10:53 Fena
Kopirati

Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine će, nakon provedenih procedura, dostaviti Europskoj komisiji listu objekata kojima je odobren izvoz mesa peradi u Europsku uniju, kako bi ti objekti mogli započeti sa izvozom u EU. 

''Nakon što je odbor Europske komisije utvrdio tekst izmjene Regulative 798/2008, u narednom periodu se čeka objava izmjene u Službenom glasniku EU, nakon čega će stupiti na snagu tri dana nakon objave'', kazali su Feni u Uredu za veterinarstvo BiH. 

Da bi određena klaonica počela da izvozi meso u EU, kako su pojasnili, potrebno je da dobije rješenje Ureda za veterinarstvo BiH o ispunjavanju uvjeta za izvoz u EU, nakon čega se popis odobrenih klaonica dostavlja Europskoj komisiji u cilju objave popisa objekata iz kojih je dozvoljen izvoz mesa peradi u EU. 

Koraci u ovom procesu, od dobijanja rješenja Ureda za veterinarstvo BiH do stupanja na snagu liste objekata, mogu trajati između jednog do dva mjeseca. 

Kako je poznato od ranije, inspektori Europske komisije, prilikom kontrola u BiH, provjeravali su  i postrojenja kompanija Ovako i Madi, tako da se očekuje da bi te dvije firme mogle biti među prvima koje će dobiti dozvolu za izvoz. 

Iz Ureda za veterinarstvo navode da svi objekti iz BiH koji pokažu zainteresiranost za izvoz mesa peradi u EU moraju zadovoljavati zakonsku legislativu koja je u EU na snazi, a tiče se te vrste proizvodnje. 

''Samo one firme za koje Ured za veterinarstvo BiH utvrdi da u potpunosti ispunjavaju zahtjeve legislative EU u ovom segmentu proizvodnje mogu biti odobrene i uvrštene na relevatnu liste EU, te tako i izvoziti svoje proizvode u EU. Odluka o kompanijama koje će moći izvoziti meso u EU biće donijeta u skorije vrijeme'', kazali su za Fenu u tom uredu.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati