Nafte ima

Uskoro eksploatacija nafte i plina na području FBiH

Radi se o površini od 5.111 kilometara četvornih. Blok Dinaridi je najveći, nakon njega Tuzlanski bazen i dva mala u Posavini - rekao je Džindić.
Gospodarstvo / Industrija | 13. 11. 2019. u 14:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je da je Vlada pokrenula aktivnosti vezane za dodjelu koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području entiteta.

On je rekao da se pokreću sve aktivnosti za nadmetanje u četiri bloka, do toga dva u Posavini, jedan u Tuzli i jedan na području Dinaridi, prenosi N1.

''Radi se o površini od 5.111 kilometara četvornih. Blok Dinaridi je najveći, nakon njega Tuzlanski bazen i dva mala u Posavini'', rekao je Džindić.

''Što se tiče procedure - radi se u suradnji sa Zvodom za geologiju i stručnjacima iz Londona. Očekujemo raspisivanje međunarodnog javnog poziva za nadmetanje. Nakon što ga objavimo - rok je šest mjeseci da se prijave i sudjeluju. Nakon tog perioda - komisija će izvršiti analizu i odabir finalne kompanije koja će raditi eksploataciju i istraživanje na području FBiH", poručio je Džindić na konferenciji za medije.

''Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u BiH nakon rata. Pored toga omogućit će kompanijama da sudjeluju u infrastrukturnim projektima. Ukupan učinak će biti pozitivan na gospodarstvo FBiH, ali i BiH'', izjavio je Džindić.

On je poručio da je Zavod za geologiju vlasnik dokumentacije koja je smještena u data roomu - te da je sam početak eksploatacije dokumentiran.

''Imamo uređenu dokumentaciju, da svaka svjetska kompanija može doći. 20.000 KM je cijena dokumentacije", kazao je.

Nafte na području FBiH ima - istaknuo je Džindić, ali nije bilo većih istraživanja. Federacija BiH ima potencijala kada je ova sirovina u pitanju, naveo je između ostalog Džindić.

Kopirati
Drag cursor here to close