Sindikat RMU

Uprava RMU Zenica pozvala rudare da se vrate na posao

Rudari zahtijevaju nastavak socijalnog dijaloga te dogovor o novom Pravilniku o plaćama.
Gospodarstvo / Industrija | 15. 04. 2020. u 17:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uprava Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZD RMUZ) službeno je danas uputila obavijest i poziv radnicima tog preduzeća da se vrate na posao'', potvrdio je Feni predsjednik Sindikata RMU Zenica Nijaz Vardo, napomenuvši da je tekst obavijesti otiskan te polijepljen na nekoliko lokacija u krugu preduzeća. Rudari su se zbog toga okupili na ogradu poduzeća.

''Uprava je u toj obavijesti navela da su 13. travnja izvršili isplatu plaće za ožujka te da su obračun i isplata izvršeni u skladu s važećim kolektivnim ugovorom i aktima Društva. Međutim, nikakvog poziva da se sjedne i dogovori način prevladavanja problema još uvijek nema'', kazao je Vardo, te napomenuo da se radnici nemaju namjeru odazvati pozivu da se vrate na posao.

U obavijesti se radnike upozorava da "nedolazak na posao i neizvršavanje radnih zadataka će biti sankcionisano i neće biti plaćeno" te da je "djelovanje i pozivanje Sindikata u ovj situaciji suprotno svim propisima i kao takvo može izazvati nesagledive posljedice za radnike i imovinu Društva".

''Saznali smo da su tužili Sindikat, ali nam je rečeno "da se tužba može i povući". Nikakva odluka o štrajku nije donesena'', napominje Vardo.

On podsjeća da su se rudari prekjučer odlučili na radnički neposluh zbog činjenice da im je, unatoč uvećanju satnice na 2,70 KM, ožujska plaća u prosjeku bila manja po 200 KM, odnosno da im nisu plaćene naknade koje su im bile isplaćivane proteklih 10-ak godina. Rudari zahtijevaju nastavak socijalnog dijaloga te dogovor o novom Pravilniku o plaćama.

Kopirati
Drag cursor here to close