Skupština

UPPA upozorava na ugroženost aluminijske industrije u BiH

"Članice UPPA svjesne su ozbiljnosti trenutka u kojemu se nalazimo i namjeravaju izvršiti nužan pritisak na sva mjerodavna državna tijela i institucije kako bi se ublažilo i pokušalo otkloniti učinke ovih opasnih mjera EU-a''
Gospodarstvo / Industrija | 14. 09. 2018. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Udruge proizvođača i prerađivača aluminija (UPPA) BiH na današnjem zasjedanju za predsjednika te udruge imenovala je Zorana Raspudića iz Aluminija d.d. Mostar. 

Inače, uz jedinoga bosanskohercegovačkog proizvođača ovoga metala, mostarski Aluminij, članovi UPPA BiH su i velike prerađivačke tvrtke Alpro Vlasenica, Athabasca Investment Tomislavgrad, Fe-Al Mostar, Feal Široki Brijeg, Jajce Allow Wheels, Presal Extrusion Široki Brijeg, Interkomerc Mostar, TMD AGS Gradačac i TT Kabeli Široki Brijeg. Ranije preuzete obveze spriječile su predstavnike tvrtke TMD AGS i TT Kabeli sudjelovati u radu današnje skupštine. 

Skupština je održana u Upravnoj zgradi Aluminija, a izravan povod okupljanju nositelja ove gospodarske grane iz metalnoga sektora BiH su mjere koje je usvojila Europska unija, a tiču se carinskoga režima za uvoz aluminija u zemlje članice EU-a, kao i aktualno ozbiljno pogoršanje stanja s poslovanjem Aluminija d.d. Mostar, kao kralježnice cjelokupne aluminijske industrije u BiH. 

Članice UPPA namjeravaju ostvariti intenzivnu komunikaciju s Vladom FBiH (poglavito s Ministarstvom energetike, rudarstva i industrije), Vijećem ministara BiH (poglavito s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa), te Gospodarskom komorom FBiH i Vanjskotrgovinskom komorom BiH, kao i sa srodnim udrugama u Republici Hrvatskoj i u drugim zemljama iz okružja. 

"Članice UPPA svjesne su ozbiljnosti trenutka u kojemu se nalazimo i namjeravaju izvršiti nužan pritisak na sva mjerodavna državna tijela i institucije kako bi se ublažilo i pokušalo otkloniti učinke ovih opasnih mjera EU-a koje prijete uzdrmati metalni sektor BiH. Također, podržale su i opravdane Aluminijeve zahtjeve prema entitetskoj vlasti u FBiH da se neodgodivo donese strateške odluke za spašavanje Aluminija kroz reorganizaciju i preustroj niza nelogičnosti na polju domaćega elektroenergetskog sektora, poreznih, fiskalnih i parafiskalnih nameta i niza naknada koje guše domaću industriju", poručio je novoimenovani predsjednik UPPA BiH Zoran Raspudić. 

Inače, snaga i značaj ove udruge ogleda se u proizvodnji i preradi otprilike 200.000 tona aluminija godišnje, ostvarivanju milijardu maraka prihoda i 700 milijuna maraka vrijednosti izvoza godišnje. Članice udruge zapošljavaju više od 2000 radnika, te godišnje uplaćuju 50 milijuna maraka državi na ime poreza. 

O članicama UPPA izravno ovisi više od 40.000 ljudi, kroz njihove i zaposlenike njihovih 3500 kooperanata u BiH i dodatnih 1500 poslovnih partnera izvan BiH, a na ovu je industrijsku granu vitalno naslonjena stabilnost Luke Ploče u RH, te željezničkoga i cestovnog teretnog prometa u BiH, kao i financijska i socijalna stabilnost BiH, kroz stabilnost zdravstvenoga, mirovinskog i potrošačkog sustava, navode iz Udruge proizvođača i prerađivača aluminija.


Kopirati
Drag cursor here to close