Dan D za turizam: U travnju samo 1500 turista, otvaranje granica jedina nada za turistički sektor
Ubojita korona za turizam

Dan D za turizam: U travnju samo 1500 turista, otvaranje granica jedina nada za turistički sektor

Gospodarstvo / Industrija | 09. 06. 2020. u 09:47 Bljesak.info / Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati turističkog sektora u travnju ove godine, potvrđuju da pandemija koronavirusa ostavlja posljedice na ekonomiju u cijelom svijetu, a posebno na sektor turizma.

Kao i u drugim zemljama i širom BiH su uglavnom zatvoreni gotovi svi hoteli i drugi turistički objekti, zbog blokade granica ograničeno je kretanje i ulazak stranaca, čime je zaustavljeno, a u nekim tvrtkama i potpuno ugašeno poslovanje.

Uz hotele, turističke agencije posljedice pandemije odrazile su se i na kompanije iz oblasti prijevoza putnika.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH u Bosni i Hercegovini turisti su u travnja 2020. ostvarili 1.539 posjeta, što je manje za 94,3 posto u odnosu na ožujak 2020. i za 98,9 posto manje u odnosu na travanj 2019. godine.

Foto: Anadolija / Turisti uživaju u prizoru suncem okupanog Starog mosta

Turisti su u travnju u BiH ostvarili 7.851 noćenje, što je manje za 88,4 posto u odnosu na ožujak 2020. i za 97,3 posto manje u odnosu na travanj 2019. godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja udio domaćih turista bilo je 70,6 posto dok je 29,4 posto bio udio stranih turista. U strukturi noćenja stranih turista u travnju 2020. najviše noćenja ostvarili su turisti iz Kuvajta (17,3 posto), Srbije (16,5 posto), Saudijske Arabije (12,6 posto), Hrvatske (7,4 posto), Kine (6,5 posto) i Rusije (5,5 posto) što je ukupno 65,8 posto.

U periodu siječanj – travanj 2020. turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 178.458 posjeta, što je manje za 53,3 posto i 431.821 noćenje, što je manje za 47,3 posto u odnosu na isti period 2019. godine. Broj noćenja domaćih turista manji je za 40,4 posto, dok je broj noćenja stranih turista manji za 50,5 posto u odnosu na isti period 2019. godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja u prva četiri mjeseca ove godine sudjelovanje domaćih turista bilo je 35,8 posto dok je 64,2 posto bilo sudjelovanje stranih turista. U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja u tom periodu ostvarili su turisti iz: Hrvatske (33,2 posto), Srbije (19,1 posto), Slovenije (6,3 posto), Turske (4,1 posto), Crne Gore (3,7 posto), Njemačke (2,9 posto), Kine (2,4 posto), Italije i Austrije (sa po 2,0 posto), što je ukupno 75,7 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 24,3 posto noćenja.

Po dužini boravka stranih turista u BiH, u prva četiri mjeseca na prvom mjestu su turisti iz: Irana sa prosječnim zadržavanjem od 13,1 noći, Južnoafričke Republike sa 5,8 noći, Kuvajta sa 4,9 noći te sa Cipra sa 4,1 noći.

Poboljšanjem i stavljanjem pod kontrolu epidemiološke situacije mnoge zemlje su počele sa postupnim otvaranjem granica a posebno zemlje koje imaju najveći udio turizma u ukupnom BDP-u.

Prema najavama 15. lipnja je europski 'Dan D' za turizam uoči ljetne sezone, budući da je to najavljeni datum ponovnog otvaranja zemalja EU-a nakon tri mjeseca izolacije zbog pandemije koronavirusa.

Foto: Anadolija / Turisti ispred Starog mosta u Mostaru

Turizam je važan, ako ne i najveći izvor prihoda većine mediteranskih zemalja poput Italije, Španjolske, Hrvatske, Portugala i Grčke. Uz te zemlje turizam je također najznačajnija gospodarska grana i u susjednoj Crnoj Gori, koja je također kao i Srbija počela sa otvaranjem granica.

I BiH je započela sa postupnim otvaranjem svojih granica. Odlukom Vijeća ministara BiH od 1. lipnja ulazak u BiH, dopušten je državljanima susjednih zemalja, i to Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije, a državljani navedenih zemalja u BiH mogu ući sa putovnicom ili osobnom iskaznicom, dok zabrana ulaska u BiH i dalje vrijedi za državljane drugih zemalja.

Otvoreni su i granični prijelazi na međunarodnim aerodromima u BiH gdje se primjenjuju odredbe ranije donesenih odluka o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera nadležnih tijela u BiH.

Stranci koji u Bosnu i Hercegovinu ulaze zbog poslovnih obaveza i dalje moraju posjedovati poziv pravne osobe iz Bosne i Hercegovine koja ga angažira u BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-CoV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska.

Kopirati
Drag cursor here to close