Srbija

U otpadu zarobljeno 'blago' vrijedno 720 milijuna dolara

"Pored toga, naši stručnjaci su bili na stručnoj praksi u Japanu u trajanju od dva tjedna do tri mjeseca, kako bi se obučili za rad s najsuvremenijim tehnologijama", dodaje Borivoje Stojadinović, savjetnik direktora IRM.
Gospodarstvo / Industrija | 06. 12. 2019. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon pet godina istraživanja, borski Institut za rudarstvo i metalurgiju (IRM) i japanske sveučilište Akita, došli su do fantastičnih podataka, objavile su Novosti.

Naime, ispitivanjima površine od 10.000 četvornih kilometara ustanovljeno ja da na potezu između Bora, Majdanpeka, Dunava i Timoka ima toliko rudarskog otpada iz kojeg bi se, uz primjenu najpovoljnije tehnologije, moglo "izvući" oko 90.000 tona bakra i blizu četiri tone zlata, čija je vrijednost veća od 720 milijuna dolara.

Ovo je, za Novosti, potvrdio dr Mile Bugarin, direktor IRM.

"Prije pet godina, na osnovu sporazuma između vlada Srbije i Japana, IRM i Sveučilište Akita započeli su projekt, vrijedan pet milijuna dolara, koji je za cilj imao istraživanje prostora koji je bio pod neposrednim utjecajem rudarske proizvodnje". objašnjava dr Bugarin.

"Na osnovu tih istraživanja, za što su naši partneri iz Japana koristili i dva satelita, došlo se do podataka da je u rudarskom otpadu, po sadašnjim cijenama metala, 'zarobljeno' više od 720 milijuna dolara", kaže Bugarin.

On ističe da bi sljedeća faza projekta trebalo da bude izbor najbolje tehnologije, koja bi, uz rekultivaciju zemljišta, doprinijela i vađenju bakra, zlata i izvjesne količine srebra iz rudarskog otpada s ovog područja.

"Pored toga, naši stručnjaci su bili na stručnoj praksi u Japanu u trajanju od dva tjedna do tri mjeseca, kako bi se obučili za rad s najsuvremenijim tehnologijama", dodaje Borivoje Stojadinović, savjetnik direktora IRM.

"Uz to, IRM je, za sudjelovanje u ovom projektu, dobio najsuvremeniju opremu vrijednu 1,5 milijuna dolara. Vodeća institucija sa srpske strane bio je IRM, a naši partneri su Tehnički fakultet u Boru, koji posluje u sastavu sveučilišta u Beogradu, i ministarstva rudarstva i energetike i poljoprivrede i zaštite životne sredine", kaže on.

Ugovor je realiziran posredstvom Agencije za međunarodnu suradnju iz Japana, u suradnji sa sveučilištem Akita, Japanskom svemirskom agencijom, koja je u te svrhe koristila dva satelita, i kompanijom Mindeco, jednom od najvećih rudarskih korporacija na svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close