Bum-bum

U Novom Travniku se pravi haubica vrijedna dva milijuna maraka

Ova kompanija 2016. godine proizvela je prvo moderno artiljerijsko oružje poslije rata, a radi se o haubici kalibra 155 milimetara, dometa do 40 kilometara
Gospodarstvo / Industrija | 14. 02. 2018. u 09:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvornica mašina i hidraulike Bratstvo iz Novog Travnika (BNT-TmiH) trebala bi uskoro početi s proizvodnjom prototipa nove samohodne haubice kalibra 155 milimetara, čiji će domet iznositi 50 kilometara, saznaje Dnevni avaz.

Ova kompanija 2016. godine proizvela je prvo moderno artiljerijsko oružje poslije rata, a radi se o haubici kalibra 155 milimetara, dometa do 40 kilometara, koja s ukupnom masom teži svega dvadesetak tona. Nedavno je ova firma uspješno završila i testiranja, a kako piše Avaz, veliki je broj stranih firmi koje su zainteresirane za kupovinu ovog modernog naoružanja.

Nova haubica, u čiju se realizaciju treba ozbiljno krenuti, koštat će dva milijuna maraka (milijun eura), jer će njezin domet biti 50 kilometara, što je za deset kilometara više od postojeće.

Tvrdi to za Dnevni avaz i Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH. On smatra da se o tome već ozbiljno razmišlja i da će, kako stvari stoje, to biti i realizirano.

''Nova haubica imat će isti kalibar, 155 milimetara, ali će imati veći domet. Za prvu već imamo veliki broj zainteresiranih kupaca'', rekao je ministar Džindić.

Kopirati
Drag cursor here to close