Deset milijardi KM

U metalskoj i elektroindustriji BiH zaposleno više od 35.000 radnika

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković je kazao da se u zadnjih godinu dana bilježi porast izvoza…
Gospodarstvo / Industrija | 30. 10. 2018. u 14:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupan obujam razmjene metalske i elektroindustrije BiH u prošloj godini iznosio je gotovo deset milijardi KM, pokrivenost uvoza izvozom bila je više od 67 posto, a pozitivni trendovi nastavljeni su i u ovoj godini.

Izvoz u EU

Na reizbornoj sjednici Skupštine Asocijacije metalske i elektroindustrije danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH istaknuto je da su tri najperspektivnija lanca u BiH - metalni dijelovi za autoindustriju, elektroindustrija, te mašine i dijelovi mašina. U metalskoj i elektroindustriji BiH zaposleno je više od 35.000 radnika. Najznačajnija izvozna tržišta su EU (Njemačka, Luksemburg, Slovenija, Italija), zatim CEFTA (Srbija, Crna Gora, Makedonija), te Rusija.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković je kazao da se u zadnjih godinu dana bilježi porast izvoza od 34,2 posto. Napomenuo je da su metalski i elektro-sektor veliki potencijal i generator razvoja u BiH uzimajući u obzir kapacitete i prepoznatljivu kvalitetu naših kompanija, te da se 90 posto naših proizvoda izvozi, kao i da uvozimo određene kvalitetne repromaterijale.

''Upravo zbog pomoći našim gospodarstvenicima kada je riječ o uvozu repromaterijala radili smo listu za suspenziju određenih carinskih stopa, odnosno tarifnih brojeva, posebno kada je riječ o metalskom sektoru i elektrokablovima. Upravo jedna od takvih odluka čeka svoje usvajanje na Vijeću ministara i očekujemo to narednih dana'', naveo je Vuković.   

Odlazak mladih

Kada je riječ o primjeni novih tehnologija u BiH, Vuković je istaknuo kako postoji veliki broj poduzeća koja su tehnološki na razini s europskim i kompanijama širom svijeta u ovom sektoru.

Zoran Tošić iz firme Mreža - Network iz Dervente je kazao da ovo društvo postoji od 2005. godine, te da je u početku radilo nekoliko radnika, a danas ima 370 uposlenih. Firma je iz oblasti elektro-sektora i rade za najveće kompanije poput Deutsche Telecoma, Liebherra, Bocsha, Mercedesa, Audija... U segmentu autoindustrije, među ostalim,  rade kablove za Formulu 3, Audi R 8, Ferrari i druge. Tošić je kao posebne probleme izdvojio nelojalnu konkurenciju, odnosno odlazak mladih kvalificiranih kadrova iz zemlje.   

Primakli se Europi

Edo Jahjaefendić iz Tvornice tehnološke opreme (TTO) Sarajevo kazao je da ova firma ima prostor, strojeve, resurse i dovoljno upita za posao da bi mogli organizirati rad u tri smjene.

''Ova industrija ima perspektivu. Ukoliko imate mogućnost i nudi vam se posao po solidnim, europskim cijenama potrebno je osigurati odgovarajuće uvjete da bi se stručni, kvalificirani kadrovi zadržali u zemlji'', dodao je Jahjaefendić. 

Dodao je da ta firma izvozi 95 posto svoje proizvodnje i da su se tehnološki primakli Europi po strojevima, opremi i usvojenim  standardima.

''Danas u BiH  nemamo velike sisteme poput nekadašnjeg Energoinvesta, Unisa, koji su bili pokretači manjih firmi i kompletne proizvodnje. Međutim, mi smo se danas vezali za neke austrijske, njemačke ili druge globalne sisteme, ovisno o tome gdje tko izvozi'', dodao je Jahjaefendić. 

Kopirati
Drag cursor here to close