Do 31.kolovoza

U Gradačcu otvoren 46. 'Sajam šljive', prisutno 310 izlagača

Direktor firme "Gradačački sajam" d.o.o. Gradačac Hašim Šabanović ističe da će svi koji budu u gradu do 31. kolovoza, do kada i traje sajam, osim u ovoj specijaliziranoj gospodarskoj manifestaciji, uživati i u raznovrsnom kulturnom sadržaju.
Gospodarstvo / Industrija | 28. 08. 2019. u 14:39 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i dugogodišnji prijatelj Gradačca, premijer Tuzlanske županije (TŽ) Denijal Tulumović i Krunoslav Karalić izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i zamjenik ministrice poljoprivrede Marije Vučković zajedničkim presjecanjem vrpce svečano su otvorili 46. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu.

Na sajmu koji će trajati četiri dana svoje će proizvode i usluge prezentirat oko 310 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regije i Europske unije. Premijer Vlade TŽ je u svom obraćanju istaknuo kako je izuzetno ponosan što je gradačački Sajam šljive predstavlja jedan od poticaja za gospodarstvo kako Gradačca, tako Tuzlanske županije, Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine.

"Ovaj sajam nije značajan samo za našu županiju, on je pojavljivanjem proizvođača iz Federacije BiH i Republike Srpske značajan za cijelu Bosnu i Hercegovinu ali i širu regiju. Sajam svake godine pokazuje da zbližava ljude, briše granice i djeluje kao jedan kohezioni faktor na ovom prostoru. U tom svjetlu, ohrabruju nedavne informacije poredstavnika udruženja poljoprivrednih poroizvođača iz Federacije BiH i Republike Srpske za registraciju udruženja poljoprivrednika na državnom nivou.

Time se šalje poruka kako nam je zajednička želja i potreba jedinstveno tržište u Bosni i Hercegovini i jedinstveni poticaji za poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju. Godinama Sajam šljive snažno potiče gospodarski razvoj, naročito u poljoprivredi i snažno potiče rađanje novih poduzeća koja doprinose bržem društvenom razvoju.

Danas treba istaknuti da imamo prirodno bogatu zemlju, jako vrijedne ljude koji uz malu podršku ostvaruju zavidne rezultate. To je preduvjet da ne smijemo biti ovisni o uvozu hrane u naše prostore. Neophodno je ulagati u objekte i opremu za sortiranje i skladištenje voća i povrća. Ako nam je cilj proizvodnja, prerada i plasman kvalitetnog voća i povrća bez infrastrukturnih projekata to ne možemo postići", rekao je Denijal Tulumović, premijer Vlade TŽ.

Ovo je 24. sajam koji se održava u kontinuitetu od 1996. godine do danas, a osnovan je 1969. godine pod nazivom 'Dan šljive' i najstarija je specijalizirana gospodarska manifestacija u Bosni i Hercegovini. I Stjepan Mesić, bivši poredsjednik Republike Hrvatske je govorio o integrativnim faktorima, ali i važnosti uključenja Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

"Prvi organizatori ove sajamske priredbe nisu se ni nadali u kom će omjeru i kako će rasti ovaj sajam. Sajam šljive ima prije svega gospodarsko značenje. Ali on je u izvjesnom smislu i integrativni dio onih snaga koje žele Bosnu i Hercegovinu i razvoj Bosne i Hercegovine. Najbolja suradnja s Euopom će biti kada shvate u EU da Bosna i Hercegovina zavređuje da se ubrza njen ulazak u EU. Jer tek ulaskom u EU Europa će moći ići u krug onih velikih igrača koji su danas na svijetu", poručio je Stjapan Mesić.

Na Sajmu šljive posjetitelji će imati priliku vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Pored toga će se na sajmu održati i tradicionalno stručno-znanstveno savjetovanje za poljoprivrednike, kao i niz predavanja i prezentacija znanstvenih radova u oblasti šljivarstva, poljoprivredne proizvodnje i biznisa.

I ove godine Udruženje 'Pčela' iz Gradačca organizira sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda koji je drugu godinu sastavni dio ove gospodarsko-turustičke manifestacije.

Kopirati
Drag cursor here to close