Veselo

Stiže problem za kojeg nema rješenja

Umirovljenici u BiH primanja ostvaruju iz fondova za koje su nadležni entiteti a iz Federacije BiH i Republike Srpske stigli su pokazatelji kako je ukupni broj osoba kojima isplaćuju mirovine u proteklih pet godina povećan za 50 tisuća
Gospodarstvo / Industrija | 06. 06. 2019. u 10:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj umirovljenika u Bosni i Hercegovini ubrzo se približava ukupnom broju zaposlenih pa entitetskim mirovinskim sustavima prijeti kolaps ukoliko s takav trend nastavi, objavio je Avaz prenoseći posljednje dostupne statističke pokazatelje.

Umirovljenici u BiH primanja ostvaruju iz fondova za koje su nadležni entiteti a iz Federacije BiH i Republike Srpske stigli su pokazatelji kako je ukupni broj osoba kojima isplaćuju mirovine u proteklih pet godina povećan za 50 tisuća.
U Federaciji BiH je u travnju registrirano oko 417 tisuća umirovljenika, što je za oko 34 tisuće više nego prije pet godina, dok u republici Srpskoj mirovine prima oko 263 tisuće umirovljenika što je povećanje za oko 16 tisuća u odnosu na travanj 2014. godine.

U oba entiteta zaposlenih iz čijih se doprinosa i osiguravaju mirovine je oko 860 tisuća.

Iz Fonda mirovinskog osiguranja Federacije BiH upozorili su kako je stanje kod njih zabrinjavajuće i lošije od službene statistike jer se u zaposlene ubrajaju tisuće uposlenika u državnoj administraciji i javnim tvrtkama koji se vode kao „višak“ i koji ne stvaraju novu vrijednost nego su „zbrinuti“ kroz zapošljavanje na nepotrebnim i izmišljenim poslovima.

Kako piše Avaz, BiH trenutno nema rješenje za problem nagloga povećanja umirovljenika i omjera u odnosu na zaposlenike jer je radnika u toj zemlji sve manje zbog masovnoga odlaska u europske zemlje. Zbog tog negativnog trenda, ali i ogromnih dugovanja po osnovu uplata doprinosa u čemu prednjače državna poduzeća, stručnjaci predviđaju i totalni kolaps mirovinskoga sustava već za 10 godina pa i moguće obustavljanje isplata mirovina .

Ravnatelj fonda MIO Federacije BiH Zijad Krnjić je izjavio kako je nemoguće precizno izračunati dugovanja po osnovu uplata doprinosa, ali je potvrdio kako pojedinačno na desetke milijuna eura duguju javne tvrtke poput Željeznica FBiH, rudnika "Kreka" i "Zenica" sarajevsko Gradsko prijevozno poduzeće te bivši proizvodni giganti koji su propali poput "Hidrogradnje" i "Krivaje", ali i Sveučilišna klinička bolnica Mostar.

Stručnjaci sugeriraju kako je i za BiH jedno rješenje za ovakvo stanje podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu sa sadašnjih 65 godina.

U BiH su rijetka povećanja mirovina. Zadnje povećanje je bilo u travnju kada je federalna vlada donijela odluku o rastu mirovina za 3 posto. Najniža mirovina u FBiH je oko 190 eura, zajamčena oko 240 eura dok najveća mirovina iznosi oko 1.100 eura.

 

Kopirati
Drag cursor here to close