Plinovod

Turski tok ide kroz Srbiju

Prve isporuke plina u Bugarsku i Srbiju počet će 2020. godine, do Mađarske će ruski plin stići samo godinu dana kasnije.
Gospodarstvo / Industrija | 22. 11. 2018. u 10:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska kompanija Gazprom donijela je odluku da plinovod Turski tok nastavi svoju trasu kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Slovačku. U tim zemljama su sve pripremne procedure za taj posao, piše ruski list Kommersant.

Kako se navodi, prve isporuke plina u Bugarsku i Srbiju počet će 2020. godine, do Mađarske će ruski plin stići samo godinu dana kasnije, što će omogućiti ruskoj kompaniji da do 2022. godine u potpunosti obustavi isporuku ''plavog energenta'' preko Ukrajine.

Kommersant ukazuje da je to takoreći Južni tok koji je Europska unija obustavila još 2014. godine pod pritiskom SAD.

Kako se ocjenjuje, ovog puta će biti drastično kompliciranije uticati na to da se projekt obustavi, jer Gazprom u potpunosti poštuje zakone Europske unije.

Iako je Grčka također u planu da se priključi tom plinovodu, kako ocjenjuje Kommersant, još nije najjasnije kako će to izgledati, prenio je Sputnik.

Pretpostavlja se da će se Grčka spojiti na taj krak preko Bugarske ili će azerbajdžanski plin zamijeniti ruskim plinom nakon što bude završena izgradnja plinovoda TAP, što je također planirano za 2020. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close