Nekoliko sati prije isteka roka

Trump odgodio uvođenje viših carina na uvoz čelika za EU, Kanadu i Meksiko

Odluka je donesena samo nekoliko sati prije nego su privremena izuzeća za te zemlje trebala isteći.
Gospodarstvo / Industrija | 01. 05. 2018. u 09:43 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump odgodio je uvođenje novih carina na uvoz čelika i aluminija za Kanadu, EU i Meksiko do 1. lipnja te je postigao dogovor o trajnim izuzećima za Argentinu, Australiju i Brazil, objavila je Bijela kuća u ponedjeljak.

Odluka je donesena samo nekoliko sati prije nego su privremena izuzeća za te zemlje trebala isteći. U priopćenju je Bijela kuća objavila da će pojedinosti dogovora s Brazilom, Argentinom i Australijom uskoro biti finalizirane, ali nije otkrila uvjete.

"Administracija također produljuje pregovore s Kanadom, Meksikom i EU-om na zadnjih 30 dana. U svim tim pregovorima administracija je usmjerena na kvote koje će ograničiti uvoz, spriječiti pretovar i zaštititi nacionalnu sigurnost", kaže se u priopćenju Bijele kuće.

Izvor blizak pregovorima je otkrio kako nakon 1. lipnja više neće biti produljenja izuzeća. Trump je 23. ožujka nametnuo 25 posto carina na uvoz čelika i 10 posto na aluminij, ali je odobrio privremena izuzeća za Kanadu, Meksiko, Brazil, EU, Australiju i Argentinu. Također je odobrio trajno izuzeće na carine za čelik za Južnu Koreju, prenosi Hina.

Američki predsjednik se poziva na trgovinski zakon iz 1962. kojem je cilj zaštita američkih proizvođača čelika i aluminija. Trumpova administracija tvrdi da umjesto tarifa, zemlje koje su veliki izvoznici aluminija i čelika trebaju dogovoriti kvote kojima bi se zajamčila sigurnost američkim proizvođačima.

Uvjeti dogovora s Brazilom, Argentinom i Australijom koje su izbjegle američke carine su nejasni, no Južna Koreja je dobila trajno izuzeće na carine za čelik pristavši na kvote koje će smanjiti njene isporuke čelika za oko 30 posto u odnosu na razine iz 2017. godinu. Seul je još uvijek obuhvaćen američkim carinama što se tiče aluminija.

No Kanada, Meksiko i EU inzistiraju da neće pristati na kvote kako bi dobili trajno izuzeće iz američkih carina. Kanada je najveći izvoznik čelika u SAD i kanadska i američka industrija se dosta isprepliću, prenijela je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close