Dopuna zakona

Trošarine nisu na dnevnom redu Vijeća ministara

Vijeće ministara BiH neće na sutrašnjoj sjednici razmatrati izmjene i dopune seta zakona koji se odnose na uvođenje namjenskih trošarina za izgradnju autoceste zbog čega se ponovo odgađa ispunjavanje uvjeta iz Pisma namjere za nastavak aranžmana sa M
Gospodarstvo / Industrija | 18. 10. 2017. u 15:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH neće na sutrašnjoj sjednici razmatrati izmjene i dopune seta zakona koji se odnose na uvođenje namjenskih trošarina za izgradnju autoceste zbog čega se ponovo odgađa ispunjavanje uvjeta iz Pisma namjere za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Prema predloženom dnevnom redu, koji je objavljen na službenoj stranici Vijeća ministara BiH, na sjednici neće biti govora ni o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita BiH koji je na prošloj sjednici odgođen za izjašnjavanje zbog tehničkih dopuna, piše Srna.

U Upravnom odboru (UO) Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH rečeno je Srni da su tri zakona koja se odnose na povećanje trošarina upućena u Generalno tajništvo prije 10 dana i da im nije poznato zašto predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić ovu točku nije uvrstio na dnevni red.

 U uredu predsjedavajućeg UO UNO Vjekoslava Bevande, koji je i ministar financija i trezora BiH, rekli su da ne mogu komentirati način formiranja dnevnog reda jer je to u nadležnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

UO UNO usvojio je 4. listopada Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH po kojima se povećavaju trošarine na naftu i naftne dervite, te biogorivo i biotečnost za 0,15 KM po litru.

Uz ove zakonske izmjene u oblasti trošarina, UO UNO usvojio je i nacrte o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Zakona o sustavu indirektnog oporezivanja.

Set zakona o trošarinama, kao i izmjene i dopune zakona o osiguranju depozita nisu dobili podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH jer nije bilo dovoljno "ruku" ni u parlamentarnoj većini, te je ovo novi pokušaj da se izglasaju reformski zakoni koji su uvjet za nastavak aranžmana sa MMF-om i uplatu druge tranše u iznosu od oko 76 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close