Konferencija u Neumu

Trebaju nam alternativni izvori opskrbljivanja plinom

''Veoma je važno da BiH poduzme korake kako bi što prije organizirala sektor plina na transparentan način.''
Gospodarstvo / Industrija | 01. 07. 2019. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH trenutno ima samo jedan izvor opskrbljivanja prirodnim plinom i mora učiniti napore da osigura alternativne izvore. Država mora odabrati najpovoljniju opciju opskrbljivanja kako bi diversificirala izvore opskrbljivanja i osigurala da građani i privreda ne ostanu bez ovog važnog energenta'', istaknuo je šef USAID misije u BiH, Peter Duffy, na otvaranju konferencije ''Opcije razvoja sektora prirodnog gasa u Bosni i Hercegovin''“ koja se danas i sutra održava na Jahorini.

Foto: PR / Otvorena konferencija Opcije razvoja sektora prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini

Konferencija koju organizira USAID projekt Investiranje u sektor energije, a čiji je pokrovitelj Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, okupila je ključne aktere energetskog sektora iz Bosne i Hercegovine i regije kako bi se pokrenula diskusija o najpogodnijem zakonodavnom i regulatornom okviru s ciljem osiguranja razvoja i sigurnosti opskrbljivanja prirodnim plinom u BiH u skladu sa direktivama EU.

''Veoma je važno da BiH poduzme korake kako bi što prije organizirala sektor plina na transparentan način. To će omogućiti gasnim kompanijama da rade na učinkovit i transparentan način, a kupci će unaprijed znati kako se izračunavaju cijene koje plaćaju'', dodao je Duffy.

Uz preporuke za donošenje zakonskog i regulatornog okvira u sektoru plina kako bi se uskladio sa zahtjevima Energetske zajednice, danas će biti predstavljena i aplikacija za izračun transportnih tarifa koja na osnovu ulaznih podataka rezultira nizom mogućih scenarija koji će biti prezentirani na konferenciji. Ovi rezultati mogu pomoći donosiocima odluka da se na osnovu proračuna tarifa opredijele za najbolji način reguliranja sektora gasa u Bosni i Hercegovini.

Foto: PR / Otvorena konferencija Opcije razvoja sektora prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini

Kompletan tijek konferencije moguće je pratiti u živom prijenosu putem USAID YouTube kanala

Projekt ''Investiranje u sektor energije'' (USAID EIA) pokrenut je s misijom podrške razvoja energetskog sektora u BiH koji ima ključni značaj za pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. U okviru projekta, do sada su realizirani događaji od vitalnog značaja za reformu energetskog sektora u Bosni i Hercegovini, a jedan od njih je i Energetski samit koji se već pet godina održava u Neumu.

Kopirati
Drag cursor here to close