Sile

Tko prodaje najviše oružja

Na drugom mjestu najvećih trgovaca oružjem je Kina s udjelom od 16 posto. Četiri kineske firme obuhvaćene Izvještajem povećale su promet za 4,8 posto.
Gospodarstvo / Industrija | 08. 12. 2020. u 07:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD su i dalje uvjerljivo najveći proizvođač i izvoznik oružja, a daleko iza njih na drugom mjestu je Kina, pokazao je najnoviji izvještaj Stokholmskog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

Prema izvještaju za 2019. godinu, 25 najvećih svjetskih proizvođača oružja ostvarilo je promet od 361 milijarde dolara, prodajom oružja i pružanjem vojnih usluga. To je 8,5 posto više nego 2018. godine i 15 posto više nego 2015. godine, prenosi Beta.

Kompanije iz SAD koje su među pet najvećih proizvođača oružja ostvarile su promet od 166 milijardi dolara, a 12 američkih kompanija obuhvaćenih Izvještajem sudjeluje sa 61 posto u prodaji oružja širom sveta.

Na drugom mjestu najvećih trgovaca oružjem je Kina s udjelom od 16 posto. Četiri kineske firme obuhvaćene Izvještajem povećale su promet za 4,8 posto.

Istraživač SIPRI-a Nan Tian rekao je da kineski proizvođači oružja profitiraju od programa vojne modernizacije Kine. Dodao je da te firme najvećim dijelom prodaju robu unutar Kine.

Na trećem mjestu je Rusija s udjelom od 3,9 posto.

Šefica Programa SIPRI za istraživanje trgovine oružjem i vojnih izdataka Lucie Béraud-Sudreau navodi kako je Rusija smanjila prodaju oružja pošto je ruskim proizvođačima oružja ograničen izvoz uslijed sankcija nametnutih Moskvi zbog odnosa prema Ukrajini, dok je zbog ekonomske situacije usporena modernizacija ruske vojske.

"To naravno znači smanjenje prometa za rusku industriju naoružanja, jer glavni klijent, ruska vlada, manje naručuje", rekla je Béraud-Sudreau.

Kopirati
Drag cursor here to close