Hoćete li?

Tko će sve stati zbog cijena goriva?

Kako su nam potvrdile mostarske taxi-tvrtke Arny taxi, Moj taxi i Herc taxi će podržati građane i pridružiti se prosvjedima.
Gospodarstvo / Industrija | 06. 06. 2018. u 13:08 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ideja o prosvjedima zbog visokih cijena goriva svidjela se građanima, ali mnogi oklijevaju kad je u pitanju njezina provedba. Naime, 10. lipnja trebalo bi u 17 sati zaustaviti svoje vozilo na sat vremena bilo gdje da se nalazite. No, iako većina podržava prosvjede, pitanje je koliko će se građana odvažiti na ovakve blokade na koje su pozvani s društvenih mreža.

Anketa portala Bljesak.info pokazala je kako je većina za blokade. Tako je od 1800 ljudi, koliko ih je do sada sudjelovalo u anketi, njih 86 posto reklo kako će sudjelovati u prosvjedima i zaustaviti svoje vozilo na prometnici u znak prosvjeda.

Kako su nam potvrdile mostarske taxi-tvrtke Arny Taxi, Moj Taxi i Herc Taxi će podržati građane i pridružiti se prosvjedima.

''Naši taksisti žive od cijene goriva, koja neprestano raste, naravno da ćemo podržati građane u njihovim prosvjedima'', rekli su za Bljesak.info iz Grupacije Moj Taxi.

Ćićko-bus iz Tomislavgrada se kao kompanija neće pridružiti prosvjedima, ali podržavaju građane.

''Cijene goriva su za BiH standard zaista velike. To ugrožava i poslovanje, jer nama se ugovori ne mijenjaju. Kao firma mi se nećemo pridružiti ovim prosvjedima jer nismo za blokade, a i ranije smo na sličan način vlastima pokušavali izraziti nezadovoljstvo. Naša kompanija se nalazi u udruzi prijevoznika preko koje smo neprestano slali apele vlastima, ali naša vlast 'nikog ne šiša''', rekao je za Bljesak.info Ivan Kovačević direktor Ćićko-busa.

 


Iz Udruženja prijevoznika su nam potvrdili kako su se obraćali nadležnima, ali da njihovi apeli nisu urodili plodom.

''Prijevoznici su bili protiv nameta, koji utječu na sve druge grane gospodarstva, ne samo na prijevoznike. Apelirali smo kroz sjednice, ali nije bilo odgovora vlasti'', rečeno nam je iz ovog Udruženja.

Iz Odjela za cijena federalnog Ministarstva trgovine rečeno nam je kako '' gospodarska društva, pravna i fizička lica formiraju cijene slobodno prema uvjetima tržišta odnosno na osnovu ponude i potražnje''.

''U pogledu fluktuacije cijena naftnih derivata na tržištu Bosne i Hercegovine teško je davati prognoze. Naime, proteklih par mjeseci geopolitička situacija, promjene politika velikih proizvođača sirove nafte u smislu povećanja ili smanjena proizvodnje, kao i kretanje kursa dolara (USD) značajno su utjecali na cijenu barela ovog energenta'', rečeno je i Odjela za cijene ovog ministarstva.

Vlasnik jedne benzinske crpke rekao nam je kako se ovakve cijene ne mogu nositi s plaćama kakve su u BiH.

''Zbog najavljenih prosvjeda razmišljam o sniženju cijena goriva za 5 pfeninga jer smo i mi u nezahvalnoj situaciji zbog nameta. Na prometu se već osjeti da građani ne mogu izdržati ovolike cijene'', rekao nam je vlasnik crpke.

Građani BiH pozvani su da zbog cijena goriva zaustave svoje automobile na sat vremena bilo gdje na prometnici gdje se zateknu 10. lipnja u 17 sati.

''Ovo mora da se širi dalje, da cijela BiH bude obaviještena... Pravimo zastoj na sat vremena svakog dana u 17 sati od 10.6. pa dalje dok se cijene goriva ne smanje. Prosto i jednostavno'', navodi se u poruci koja kruži društvenim mrežama.

Kopirati
Drag cursor here to close