Poslovi

Švicarsko tržište nova prilika za bh. gospodarstvenike

Egrlić je najavio da će u Švicarskoj po drugi put organizirati poslovni forum, te podsjetio da je prvi bio 2017. godine nakon čega su se osjetili rezultati kada je riječ o vanjskotrgovinskoj razmjeni.
Gospodarstvo / Industrija | 04. 09. 2019. u 13:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Švicarsko tržište nova prilika za bh. gospodarstvenike

U vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH evidentan je rast izvoza u Švicarsku koji je u prvih šest mjeseci ove godine iznosio 126 milijuna KM, što je više za 28 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Uloga dijaspore

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) Ahmet Eglić izjavio je u srijedu u Sarajevu da Švicarska ima veliko, perspektivno tržište za bh. gospodarstvenike, naglašavajući ulogu dijaspore u povezivanju sa tim tržištem i potencijalnim poslovnim partnerima.

Egrlić je najavio da će u Švicarskoj po drugi put organizirati poslovni forum, te podsjetio da je prvi bio 2017. godine nakon čega su se osjetili rezultati kada je riječ o vanjskotrgovinskoj razmjeni.

''Na radionici u srijedu u VTK BiH ćemo pripremati naše kompanije za novi nastup, a u fokusu su IKT, elektro i metalska industrija. Mislimo da možemo bolje i više i ovo je prilika da uz podršku Švicarskog veleposlanstva, te naše dijaspore u Švicarskoj napravimo iskorak na tom tržištu'', izjavio je Egrlić.

Kada je riječ o dosadašnjoj suradnji, kako je dodao, prednječe sektori drvoprerade, metalska industrija, turizam. Također u oblasti housinga postoje velike šanse, i tu već postoji značajan izvoz u Švicarsku.

Veleposlanica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer je kazala da je osnovna ideja da se promovira privatni sektor i pruži podrška bilateralnoj suradnji.

Spajanje firmi

''Ukoliko želite da poslujete u Švicarskoj trebate da imate nekog tko će vam otvoriti vrata i onaj tko vam može pomoći u tome upravo je dijaspora. Važan preduvjet jeste i da znate šta vaši partneri očekuju, odnosno morate biti pripremljeni da znate kako nastupiti u komunikaciji sa njima'', kazala je Rauber Saxer izražavajući podršku unaprjeđenju bilateralne trgovine ćemu će dopinijeti B2B susreti koji će u sljedećem periodu biti organizirani u Švicarskoj.

Biznismeni iz BiH bit će u prilici da se upoznaju sa biznismenima iz Švicarske u sektorima kao što su IKT, te metalski i elektro sektor.

Udruženje i-dijaspora osnovano je 2015. uz podršku švicarske vlade, odnosno Švicarske agencije za razvoj i suradnju.

''Naš cilj je da u oblastima koje pokrivamo kao što su ekonomija, obrazovanje i kultura, sa što manje sredstava, koristeći mrežu koju dijaspora ima u Švicarskoj i međunarodnom kontekstu, spojimo firme za koje procjenjujemo u suradnji sa VTK BiH, te da ih izvedemo na švicarsko tržište i da ih spojimo direktno putem B2B konferencija sa potencijalnim kupcima'', kazao je Edin Dacić, predsjednik Udruženja i-dijaspora.

Kopirati
Drag cursor here to close