Štrajk

Svi rudari u Federaciji obustavit će rad

U štrajk će kako je najavljeno stupiti 11 tisuća rudara iz svih sedam rudnika, a pridružit će im se i rudari iz Banovića koji nisu članovi koncerna.
Gospodarstvo / Industrija | 14. 01. 2020. u 13:21 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudari svih rudnika u Federaciji BiH traže novi kolektivni ugovor, povećanje satnice sa 2,50 na 2,70 KM, kao i poboljšanje uvjeta rada u rudnicima, koji nisu na zadovoljavajućoj razini.

Kako je objavila Federalna televizija, ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima stupaju u generalni štrajk 27. siječnja.

U Sindikatu radnika uposlenih u rudnicima u Federaciji ne pristaju na kompromis i generalni štrajk je neminovan ukoliko ne postignu dogovor.

U štrajk će kako je najavljeno stupiti 11 tisuća rudara iz svih sedam rudnika, a pridružit će im se i rudari iz Banovića koji nisu članovi koncerna.

"Mi alternativu nemamo, ne može doći do potpisivanja kolektivnog ugovora, a da ne dođe do povećanja satnice. Osam posto je povećanje, a mi imamo prosječnu plaću u Federaciji da je rasla toliko. Odluke su jedinstvene", kazao je predsjednik Sindikalne organizacije rudnika Kreka Tuzla Zuhdija Tokić.

Kako ističu u Sindikatu radnika zaposlenih u rudnicima u Federaciji, također je neodgovorno ponašanje nekih ljudi koji su na ključnim pozicijama u rudnicima. Veliki problem je i neulaganje u opremu.

"Problemi leže u neinvestiranju u ovaj rudnik. U rudnike Kreka je trebalo da se uloži 158 milijuna. Nije uloženo. Kasnije su to reducirali na 93 milijuna. Ni to nije ništa uloženo", dodao je Tokić.

Iako su u protekloj godini poslovali pozitivno i ostvarili najbolji poslijeratni mjesečni rezultat, u banovićkom rudniku izražavaju nadu da će u ovoj biti poboljšan standard rudara.

"Mi inače imamo razgovore s Vladom i već duže vrijeme a nemamo kolektivni ugovor i samim tim nismo zadovoljni. Rudarstvo nije dobilo mjesto koje zaslužuje u nekoj hijerarhiji u ovom društvu", istaknuo je predsjednik Sindikalne organizacije RMU Banovići Zijad Lačić.

"Kada dođemo ovdje imamo puno kvarova. Kada otklonimo te kvarove, događaju se ponovo, jer nam je veoma slaba i stara, mehanizacija", dodao je Edin Mehmedović, nadzornik Mašinske službe u rudniku Mramor Tuzla.

Kopirati
Drag cursor here to close