Umirujuća poruka

Meso koje nije ispravno povučeno s tržišta Hrvatske

''Sve naše inspekcije, veterinarska i sanitarna, provjerili su tko je sve uvezao taj proizvod, obišli smo sve objekte, sve pogone i svo meso tog proizvođača koje nije bilo ispravno, povučeno je s tržišta''
Gospodarstvo / Industrija | 14. 03. 2019. u 12:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva (RH) Željko Kraljičak u četvrtak je, upitan za slučaj uvoza zaraženog mesa iz Poljske koje je završilo u kebabu, poslao javnosti umirujuću poruku - da je sve meso koje nije bilo ispravno, povučeno s tržišta. 

Sve naše inspekcije, veterinarska i sanitarna, provjerili su tko je sve uvezao taj proizvod, obišli smo sve objekte, sve pogone i svo meso tog proizvođača koje nije bilo ispravno, povučeno je s tržišta, rekao je Kraljičak u Hrvatskom saboru u kojemu je predstavio izmjene Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima. 

Time je odgovorio Alenu Prelecu (SDP) kojeg je zanimalo kako će država zaštiti građane od mesa poput onoga za kebab i gdje je ono točno završilo. 

Kraljičak tumači kako je veterinarska inspekcija u Sloveniji, gdje je registriran objekt poljskog proizvođača, na temelju službenih kontrola utvrdila da postoji određeni mesni pripravak koji je kontaminiran i nije sukladan s postavljenim standardima. 

''Tada su preko sustava brzo uzbunjivanja za hranu obavijestili sve članice u EU'',  objasnio je. 

Miro Bulj (Most) upozorio je da Hrvatska uvozi sve više, "svinja za milijardu kuna", pa je upitao tko kontrolira i čime se ta "roba tretira", odnosno kojim veterinarsko-medicinskim proizvodima. Nemoguće je da kilo svinjetine bude 10 kuna, ističe zastupnik pitajući se kako zabraniti uvoz te štetne, loše hrane. 

Kraljičak je odgovorio kako je sustav sigurnosti hrane na razini EU definiran uredbama i zakonima, a  cijeli model zasnovan na tome da proizvođači odgovaraju za zdravstvenu ispravnost svoga proizvoda, nacionalne države rade izvanredne kontrole i nadzore, pa Hrvatska za to godišnje osigurava 20 milijuna kuna, prenosi Hina. 

meso

Kopirati
Drag cursor here to close