Velike investicije

Summit energetike u Trebinju: Do 2035. planirano ulaganje 11,5 milijardi KM

Đokić je na otvaranju Summita energetike u Trebinju rekao da je do sada u oblast energetike investirano više od tri milijarde KM i da je u tijeku realizacija velikih investicija.
Gospodarstvo / Industrija | 20. 05. 2021. u 20:29 Bljesak.info
U Trebinju otvoren drugi samit Energetike

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Trebinju se održava drugi Summit energetike 'SET – Trebinje 2021' na kojem će sudionici imati priliku da čuju odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti od oko 50 vodećih lidera elektroindustrije iz zemalja regije.

Republika Srpska stavila je oblast energetike na prvo mjesto kao svoju najveću razvojnu šansu, izjavio je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i najavio da je do 2035. godine u planu da se u ovu oblast investira 11,5 milijardi KM.

Đokić je na otvaranju Summita energetike u Trebinju rekao da je do sada u oblast energetike investirano više od tri milijarde KM i da je u tijeku realizacija velikih investicija, javlja BHRT.

On je dodao da pored ulaganja u putnu infrastrukturu, energetika polako preuzima primat u ekonomskom rastu i razvoju Republike Srpske.

U Hercegovini i istočnom dijelu Republike Srpske postoji koncentracija energetskih objekata zbog prirodnih resusra, rekao je Đokić i napomenuo da će se podupirati razvoj i ostalih dijelova, poput Semberije, Posavine, Krajine.

Spremna strategija razvoja do 2035.

Đokić je naveo da je Republika Srpska inovirala strategiju razvoja energetika do 2035. godine i da su ciljevi racionalno upravljanje nacionalnim energetskim resursima, sigurno opskrbljivanje građana energije, uravnoteženo iskorištavanje prirodinih energetskih resursa kao i gradnja energetiskih kapacitata u skladu sa modernom evropskom praksom.

On je napomenuo da je u tijeku izgradnja hidroelektrane “Dabar”, a da je u suradnji sa Srbijom počela gradnja hidroelektrane “Buk Bijela” na Drini, čime se ostvaruje ovaj veliki projekt o kome se pričalo više od 40 godina.

“Brine otpor da se gradi i razvija u BiH, što institucije u BiH pokušavaju da stanu na put ovom projektu i postavljam pitanje čija je to Republika Srpska i kome pripada, ako nije dio BiH”, rekao je Đokić, te dodao kako je uvjeren da će biti dovoljno mudrosti i spremnosti da se realizuje ovaj kapitalni projekt koji će donijeti korist svima.

On je naveo da je u tijeku i realizacija projekta malih hidroelektrana na rijeci Bistrici čija bi izgradnja trebalo da počne u drugoj polovini ove godine.

On je podsjetio da je izdato i više koncesija vjetroelektrana i solarnih elektrana u Republici Srpskoj.

“Republika Srpska snažno prati direktive i smjernice Energetske zajednice”, rekao je Đokić i ocijenio da je RS ušla u energetsku tranziciju i želi da prati suvremene trendove u ovoj oblasti.

On je naglasio da Republika Srpska želi dijalog i suradnju sa svima kada je riječ i o energetici ali i o drugim oblastima, kao i da riješi otvorena pitanja.

“Otvara nam se velika šansa da stvaramo dobra za buduće generacije”, istaknuo je Đokić i ocijenio da će ovaj summit u Trebinju na osnovu znanja svih sudionika doprinijeti razvoju energetskog sektora kako u RS, tako i u cijeloj BiH i regiji.

Potrebno iskoristiti sve potencijale

Luka Petrović, direktor ERS-a je istaknuo da je potrebno iskoristiti potencijale u ovom sektoru koje nismo dovoljno iskoristili.

“Mislimo da ce oni sigirno uzeti primat u narednom periodu za razvoj država i naših odnosa. Pojačajmo nadu, komunikaciju, uklopimo se u poglede u budućnost. EEZ očekuje da obnovljivi izvori energije budu primat. Potrebna je za to i podrška struke i obrazovnih institucija”, poručio je Petrović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac naglasio je da su ERS i nadležne institucije dobro mjesto za dijalog o tranziciji.

“Obaveza BiH je implementacija Ugovora o uspostavljanju EZ. Opredijeljeni smo da na tome radimo”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, došlo je do zastoja.

“Nismo implementirali drugi i treći energetski paket. Taj primjer je negacija snažnog energetskog projekta izgradnje HE Buk Bijela. Svi napori institucija su prepoznati od strane EZ. RS je vec donijela određene propise koje su u skladu sa evropskim standardima, ali postoji zastoj u FBiH”, istaknuo je ministar Košarac.

Dodao je da je razgovarao sa kolegama u Sarajevu, te da su složili da je prioritet Zakon o regulatoru plina i električne energije.

“Od 2011. odluka o upotrebi nafte i naftnih derivata se nije mijenjala. U narednih 30 dana ide nova odluka za ispunjavanje drugog energetskog paketa”, rekao je Košarac.

Janez Kopač, direktor Europske energetske zajednice istaknuo je da je regija predugo zaostajala za ostatkom Europe.

“Dekarbonizacija je svjetski trend. Na Zapadnom Balkanu je to bilo zaboravljeno. U BiH je to danas glavna tema ovog samita. Tako se smanjuje taj raskorak u razmišljanju. Potrebne su investicije”, rekao je Kopač.

Na summitu je govorio i Mladen Bojanić, ministar za kapitalne investicije Crne Gore.

“Svi težimo ekonomskom razvitku, a samo energetski bogate zemlje mogu biti ekonomski bogate”, naglasio je Bojanić.

Kako je rekao, Crna Gora je i deklarativno ekološka država.

“U praksi to nije tako bilo. Smatram da razvoj zaštite životne sredine i ekologije mogu ići zajedno”, istaknuo je Bojanić.

Sudionici summita pod sloganom “Hibridna energetska budućnost”, kako oni u sali, tako i online tijekom dva dana skupa, imaće priliku da čuju odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti.

U rad summita, naveli su organizatori, uključeni su svi relevantni predstavnici energetskog sektora u regiji, vodeći ljudi domaćih kompanija i institucija koje oblikuju industriju, poslovni lideri i kreatori energetskih politika, te vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti energetike.

Misija summita je da se postigne bolja povezanost gospodarstva, politike i znanosti, a fokus je na energetskoj budućnosti Balkana, procesima tranzicije, odnosno odmicanje od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close