Odbačena tužba

Sud odbio tužbu protiv Elektoprivrede

Sud Bosne i Hercegovine odbio tužbu JP Elektoprivreda BiH d.d. Sarajevo
Gospodarstvo / Industrija | 12. 12. 2018. u 14:40 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neutemeljenu tužbu JP Elektoprivreda BiH d.d. Sarajevo - Podružnica Elektrodistribucija Sarajevo, kojom je traženo da se poništi Rješenje Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH, zaključivši da se, suprotno navodima tužbe, osporeno Rješenje temelji na pravilno utvrđenom činjeničnom stanju, pravilnoj primjeni pravila postupka i pravilnoj primjeni zakona.

Naime, podnositeljica prigovora obratila se Agenciji s prigovorom podnesenim protiv Elektrodistribucije Sarajevo radi prikupljanja kopije kupoprodajnog ugovora prilikom prijave promjene potrošača.

Po zaprimljenom prigovoru Agencija je pokrenula postupak kontrole zakonitosti postupanja Elektrodistribucije te utvrdila da u svrhu zasnivanja ugovora o isporuci električne energije pri promjeni vlasnika stana zahtijevaju kupoprodajni ugovor kao dokaz i zakonska osnova za zasnivanje pretplatničkog ugovora odnosno priključka kupca.

Utvrdivši povredu Zakona o zaštiti osobnih podataka, Agencija je Rješenjem naložila Elektrodistribuciji Sarajevo da vrati kopiju kupoprodajnog ugovora podnositeljici prigovora, te nakon izvršenog inspekcijskog nadzora utvrdila da Elektrodistribucija Sarajevo obrađuje podatke o jedinstvenom matičnom broju suprotno zakonskoj obvezi kontrolora da obrađuju osobne podatke na pravičan i zakonit način.

Sud Bosne i Hercegovine je u presudi zauzeo stavove da je odluka Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH pravilna i zakonita, te da je Agencija, u konkretnom slučaju, pravilno primijenila materijalni propis kada je utvrdila da nije ispoštovano jedno od osnovnih načela obrade osobnih podataka kojim je propisano da kontrolor osobne podatke obrađuje na pravičan i zakonit način.

''JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo - Podružnica Elektrodistribucija Sarajevo nije nadležna prema presudi za propisivanje obveze dostavljanja kopije ugovora o kupoprodaji niti vođenju evidencija tih ugovora niti dostava kopija ugovora predstavlja minimum neophodnih podataka za zasnivanje pretplatničkog odnosa, jer se podaci mogu pribaviti uvidom u ispravu i pozivanjem na nju bez potrebe da se posjeduje kopija'', priopćeno je iz Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH.

Stoga, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo - Podružnica Elektrodistribucija Sarajevo nema pravo na obradu podataka iz ugovora o kupoprodaji, posebno jer je propisano da se ugovor o korištenju distribucijske mreže zaključuje uz predočenje odgovarajuće isprave o promjeni vlasništva, a nije propisano da je prilikom zasnivanja ugovornog odnosa potrebno dostaviti i ostaviti na raspolaganje kopiju ugovora o kupoprodaji.

Kopirati
Drag cursor here to close