BiH opet kasni

Što s viškom od struje za vlastite potrebe

Bičakčić je naveo da je moguće raditi i po postojećem zakonu ali su potrebni provedbeni akti, kao i drugačiji odnos elektroprivreda…
Gospodarstvo / Industrija | 14. 09. 2021. u 12:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina treba uhvatiti korak kada je u pitanju proizvodnja električne energije za vlastite potrebe u čemu kasni i u odnosu na zemlje u okruženju, istaknuto je na okruglom stolu koji je danas u Sarajevu organizirao Bh. odbor Međunarodnog vijeća za velike električne sustave.

Predsjednik Odbora, Edhem Bičakčić, izjavio je da je i sada moguća proizvodnja i potrošnja električne energije na istom mjestu, prvenstveno solarne na krovovima ili u dvorištima.

''Ipak, u FBiH postoje samo dvije opcije, ili proizvodite za plasman u mrežu ili za vlastite potrebe, a eventualne viškove niste u mogućnosti plasirati'', rekao je Bičakčić.

Pojasnio je da rješenja u novom zakonu o obnovljivim izvorima energije trebaju učiniti tu oblast primamljivom širem krugu stanovništva.

Video: BiH kasni s propisima za proizvodnju električne energije u domaćinstvima

Bičakčić je naveo da je moguće raditi i po postojećem zakonu ali su potrebni provedbeni akti, kao i drugačiji odnos elektroprivreda radi lakšeg priključivanja takvih objekata na mrežu.

''Ovoj oblasti je potreban revolucionarni iskorak i vjerujem da će vlasti smoći snage da to omoguće u cijeloj BiH'', poručio je Bičakčić.

Današnji okrugli sto svojim stručnim raspravama trebao bi doprinijeti donošenju zaključaka, koje će nadležne vlasti pretvoriti u takva zakonska rješenja da se krajnji kupci opredijele aktiviraju i kao proizvođači električne energije.

Kopirati
Drag cursor here to close